Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offret är inte alltid skyldigt

Annons

Inga-Lill Örnerfors Modin påstår nu offentligt i denna tidning att de som skrivit under prästdeklarationen, liksom de som är mot ordningen med kvinnor som präster, begär att hela kyrkan ska rätta sig efter deras mening.

Det är inte sant. Prästdeklarationen var ett avståndstagande från kyrkomötets beslut, undertecknad med namn. Det är det hela. Ingen annan påtvingas något.

Samma sak gäller frågan om kvinnliga präster. Kvinnliga präster har efter ett beslut i kyrkomötet 1982 företräde i alla sammanhang, men det räckte inte, varför yrkesförbud och befordringsstopp infördes.

Det tillvägagångssättet valde inte de som drabbades av det, om man så säger. Offret är faktiskt inte alltid skyldigt.

Det är något uppsendeväckande att Örnesfors Modin inte kan hålla sig till sanningen. Att säga att något är fel är inte detsamma som att kräva att någon ska uteslutas.

Att sedan Inga-Lill Örnerfors Modin är noga med att påpeka att det handlar om "personlig tro" och om en "minoritet" ter sig lätt lustigt. Det de säger är faktiskt vad hela kyrkan brukade säga, och vad en majoritet av kristenheten fortfarande lär.

I båda frågorna har Svenska kyrkan löst en teologisk rebus på politisk väg - och det är inte säkert det fungerar ens i framtiden, kanske minst då.

Att påpeka att någon är i minoritet kanske inte är helt lyckat. Jesus och hans lärjungar var inte många och ändå blev det en världsvid kyrka, som faktiskt menar att frågan om vad som är sant och efter Guds vilja aldrig avgörs genom majoritetsbeslut i politiskt valda församlingar. Det krävs mer.

Då återstår uppgiften för Inga-Lill Örnerfors Modin och de som tänker som hon att argumentera teologiskt, besvara invändningarna mot de politiskt fattade besluten och på så vis säkra de reformer hon sätter tilltro till.

Det finns tillräckligt mycket material att på så vis ta ställning till utan att meningsmotståndarna behöver tillskrivas andra meningar än de som de faktiskt har.

DAG SANDAHLDOCENT I KYRKOVETENSKAP

Mer läsning

Annons