Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Officerare förskingrade miljoner

Annons

Några miljoner, så stor kan den summa vara som två svenska officerare misstänks ha förskingrat i Kosovo.

Det säger John Daniels, chef för säkerhetskontoret på den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Det misstänkta bedrägeriet finns med bland de fall som organisationen redovisar i sin årsrapport, som offentliggjordes på tisdagen.

Officerarna togs hem och polisanmäldes förra året. Då trodde man inom Försvarsmakten att summan låg på högst en miljon. Den verkar alltså vara minst dubbelt så hög. Förundersökningen leds av en åklagare vid internationella åklagarkammaren i Uppsala.

En av männen är omplacerad och den andra är uppsagd. De misstänkta brotten bestod i att männen, som tjänstgjorde vid den svenska Kforstyrkan, skrev ut för höga belopp på fakturor för byggnads- och asfalteringsarbeten till företag som misstänks ha kopplingar till den organiserade brottsligheten på Balkan.

Must konstaterar i sin rapport, att inte bara främmande länders underrättelsetjänster, utan också stölder och kriminalitet är problem för Försvarsmakten. Förra året ökade metallstölderna kraftigt. Precis som hos civila företag är det koppar som varit mest begärligt.

De utländska spionerna finns naturligtvis kvar och gjorde enligt Must oblyga försök att vid försvarsmaktsdagarna i Stockholm, Göteborg och Malmö ta sig in på områden dit besökare inte hade tillträde. Enligt John Daniels var de kända av Must.

Annars ligger enligt Must hotet från främmande underrättelseverksamhet på samma nivå som de senaste åren.

TT

Mer läsning

Annons