Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offer för halkan

Annons

Halkan slår hårt mot länets tidningsbud. Många är de bud som halkat och slagit sig under de tidiga morgontimmarna den senaste veckan.

Flera av dem har slagit sig så illa att de tvingats till sjukskrivningar.

Bland annat är ett tidningsbud från Falun hemma sedan i måndags, efter att ha slagit sig så hårt i bakhuvudet att hon tvingats söka sig till akuten vid två tillfällen.

Det var på måndagsmorgonen, precis i början av hennes tur, som olyckan inträffade i närheten av Radio Dalarna i Falun.

- Fötterna bara försvann och jag ramlade rakt bakåt. Jag slog i bakhuvudet. Detta trots att jag visste att det var halt just där och tog det mycket försiktigt.

Kvinnan har fortfarande ont i huvudet och har tvingats till två besök på akuten.

- Jag har genomgått magnet-röntgen och en rad undersökningar. Man har inte hittat något. Men jag har rejält ont i huvud och nacke, säger tidningsbudet.

I Falun-Borlänge har sex tidningsbud ramlat och slagit sig rejält i början av veckan.

- Tre av dem är fortfarande sjukskrivna. Betydligt fler har ramlat och slagit sig, men ändå kunnat gå till jobbet. Dessutom har det inträffat olyckor i övriga länet, men hur många det är totalt som är sjukskrivna på grund av halkan vet jag inte ännu, säger Per Eriksson, personalansvarig vid Tidningstjänst i Falun.

Problemen började i lördags.

- Men värst var det på måndagen då det kom nysnö över isen. Det var länge sedan det var så dåliga förhållanden för vår personal. Vi lämnar ut broddar till alla våra anställda, men det är inte alla gånger de går att använda, säger Eriksson.

Karl-Gustav Sjödin är tidningsbud och skyddsombud i Falun:

- Att ha broddar kan vara ett sätt att skydda sig. Problemet är att man uppfattar det som att man klampar när man går omkring med broddar i hyreshus. Man vill ju inte väcka hela huset.

Tidspressen gör det också svårt att hinna ta av och på broddarna för varje hus man ska in i.

- Problemet är väl att vi har vädret och tiden emot oss. Vi är ute från före fyra till sex på morgonen, vilket ofta är innan någon har hunnit sanda eller skottat bort snön, säger Karl-Gustav, som själv ramlat några gånger.

- Men jag har inte fått sådana skador att jag behövt vara sjukskriven.

Det är inte bara de gående tidningsbuden som drabbats. I lördags halkade två bilar av vägen i Faluområdet, med rejäla skador på bilarna som resultat.

- Bilarna går att laga, även om det innebär förseningar och problem. Men det största problemet är ändå att vår personal försätts i situationer som kan medföra skador, säger Per Eriksson.

Han vädjar till folk att försöka sanda, salta och skotta undan snö. Dessutom om förståelse för vilken tuff arbetsmiljö det kan vara för tidningsbuden, och att olyckor kan leda till att tidningen blir försenad.

- Det finns de som inte skottar undan snö på hela vintern, och de som inte lägger ut ett enda sandkorn, konstaterar han.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons