Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofantligt förmögen viking

Annons

Trots att skatten, som grävdes fram vid Spillings gård i Othem på norra Gotland, ännu bara till en del har analyserats och undersökts av forskarna har Gotlands fornsal beslutat att det nu är dags att visa upp den för världen. Under sommaren visas Spillingsskatten för första gången i sin helhet på Historiska museet i Stockholm.

Silvret som gömdes i jorden var i sin samtid en närmast ofattbar förmögenhet. Den motsvarade den samlade skattebördan under fem hela år som de rika gotlänningarna långt senare, enligt gutelagen, var tvungna att betala till sveakungen.

- Det är som om man i dag skulle gräva ner Riksbankens samtliga tillgångar under golvbrädorna på en bondgård någonstans i Sverige. Spillingsskatten kommer att skriva om den geopolitiska kartan från vikingatiden, säger museets chef Kristian Berg, entusiastiskt.

I en stor glasmonter ligger skatten i exakt det läge som den påträffades. Armringar, ofta med djurhuvuden i ändarna, fint mönstrade med slingor och ornament, ligger ihopbuntade i stora knippen. En del är rengjorda och silverglänsande, de flesta anlöpta så de mest liknar gammalt järnskrot.

Nära 15 000 föremål av ädel metall ingår i skatten, över 14 000 av dem är mynt. Fyndet innehåller också armringar och ett stort antal halsringar, fingerringar, beslag och silvertackor.

Skattfynd från vikingatiden är vanliga på Gotland. I snitt hittas en ny skatt varje år, men det handlar då i de flesta fall om vikter på ett eller några få kilo. Det näst största fyndet av vikingatida silver i Sverige, 10,4 kilo, gjordes i Lummelunda på öns västra sida.

Den hittills största vikingaskatten, med en vikt i silver på dryga 20 kilo, är hittad i England. Att fyndet i Spillings är tre gånger så stort gör att historikerna kommer att få ta sig en rejäl funderare på var Nordeuropas verkliga maktcentrum under vikingatiden egentligen låg.

Spillingsskatten visas på Historiska museet fram till den 1 september. (PM)

ROLF SUNDBLAD

Mer läsning

Annons