Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om Vikarbyplan

Annons

För drygt två år sedan lanserade Karl Hedins Trä AB idén på ett nytt bostadsområde i gamla sågenområdet i Vikarbyn. Inledningsvis var det tänkt att markområdet närmast Siljan skulle ingå i planen - med båthus, strandenpromenader och andra servicebyggnader.

Strandremsan närmast sjön ägs av samfälligheten, Vikarbyns jordägare. I flera år har parterna diskuterat saken utan att kunna nå en lösning. Nu har kommunen tröttnat på situationen. De vill banta planen för att nå en lösning. En bantad plan innebär att samfällighetens marker inte behövs.

- Den övergripande bostadsplanen blir mindre än tidigare tänkt. Eftersom marken nu är industrimark måste vi ändra på det. Därav detta planarbete. Vi återinför strandskyddet på samfällighetens marker, vilket innebär att områdets tillgänglighet säkras för allmänheten, säger säger stadsarkitekt Tommy Ek.

Planen innebär samtidigt att samfällighetens utvecklingsidéer på en allmän strandpromenad, restaurang och badhus grusas. Hur ser du på det?

- Jag tycker det är synd. Vi har erbjudit samfälligheten ersättning för marken enligt den markvärdering som gjorts. De har tackat nej. För att inte hela projektet ska haverera måste vi gå vidare på detta sätt, säger Tommy Ek.

Samfälligheten tycker att kommunen ska betala mer. Cirka 200 000 för marken och ta på sig ett framtida skötselansvar genom att planera marken som allmän plats.

- Som det är nu tänkt får samfälligheten ett fortsatt ansvar för marken. Det betyder att vi exempelvis har städningsansvar och ansvar om olyckor sker där i framtiden. Hur reagerar de som flyttar till området om det växer upp sly på samfällighetens marker? Som jag ser det bygger de nya planerna in konflikter. Planarbete borde istället genomföras för att undvika framtida konflikter, säger Ulf Martini.

Jordägarna har ännu inte fattat något beslut i den aktuella samrådsfrågan. I veckan ska styrelsen träffas.

Senast den 16 februari vill kommuner ha in alla eventuella synpunkter.

När frågan är behandlad vill kommunen sätta igång med huvudprojektet, den nya detaljplanen för det nya bostadsområdet på Karl Hedins marker.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons