Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenigt om heltider

Annons

Både folkpartiet genom Stefan Dangardt och moderaterna genom Tommy Andersson hade invändningar mot svaret på motionen och den ändring som skedde i kommunstyrelsen mot vad arbetsutskottet föreslagit.

Den stora skillnaden är skrivningen om att om möjligt erbjuda heltid till de som önskar till att kommunen ska erbjuda heltid.

Kommunstyrelsen beslöt att tillstyrka socialdemokraternas krav om att innan nyanställning sker ska det alltid prövas om deltidsanställd på stället kan erbjudas höjd sysselsättningsgrad.

I beslutet ingår även att tillsvidareanställd som i dag arbetar deltid och önskar jobba heltid ska erbjudas det under perioden 2005 till 2008, samt att inga nya deltidstjänster inrättas efter den 1 juli i år.

- Visst är det problem med ofrivillig deltid, men att därifrån gå till frivillig heltid utan koppling till verksamheten är fel, sade Stefan Dangardt.

- Nu kan de som jobbar deltid få heltid utan att det finns sysselsättning för det, sade Tommy Andersson.

Fia Wikström (v) underströk vikten av att sträva efter heltidssysselsättning och ofta är det kvinnor med låg lön som jobbar deltid och inte kan försörja sig på sin lön.

- Självklart ska så många som möjligt kunna leva på sin lön. Men nu kan anställda söka heltid, oavsett om det finns jobb eller inte, förklarade Stefan Dangardt.

- Det är klart att det ska finnas jobb att utföra, annars ska vi inte ha personal. Det finns flera modeller på detta ute i landet som fungerar bra, sade Abbe Ronsten.

Folkpartiet och moderaterna yrkade återremiss, men förslaget föll med 27-7 i votering.

Det slutade med att s-motionen ansågs besvarad.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons