Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oeniga om äldres mat och boende

Annons

Georg Holmqvist, Gagnefsbo med engagemang i PRO och SPI, är oenig med kommunalrådet Anders Ahlgren (c) när det gäller kommunens "behandling" av de äldre.

Holmqvist riktar kritik mot planerna på att hemtjänsten ska servera kyld mat till de äldre. Han är också kritisk till att de äldre själva inte fått vara med och provsmaka maten.

Tidningen har tagit del av en utväxling av mail mellan Holmqvist och Ahlgren. Där uppmanar spi:aren kommunledningen att under en vecka låta de 130 berörda pensionärerna provsmaka maten.

- Det är trots allt de som ska leva på denna föda, subventionerad av skattepengar, skriver Holmqvist, som anser att Gagnefs kommun för en skrämmande fördelningspolitik när den vill spara en miljon på de äldre.

- God mat - smakligt serverad - är den bästa och billigaste medicinen för äldre människor, mycket bättre än dyra piller, framhåller han.

Anders Ahlgrens svar är att Gagnefs kommun, i jämförelse med likvärdiga kommuner, har 16-18 procent högre kostnader för äldreomsorgen och att varje procent motsvarar en miljon kronor.

- Vi har förhållandevis många platser i särskilt boende, samtidigt som vi ligger på riksgenomsnittet när det gäller skolan och under riksgenomsnittet när det gäller barnomsorgen, skriver Anders Ahlgren och ställer en fråga till Georg Holmqvist:

- Är det orimligt att äldreomsorgens verksamhet omorganiseras, så att kostnaderna sänks? Om inte, så måste du som företrädare för ett politiskt parti anvisa vem som ska avstå insatser till förmån för äldreomsorgen. Skolbarnen eller barnen på dagis?

Något svar på den frågan har han dock inte fått.

Enligt kommunalrådet kommer antalet platser i särskilt boende att ligga högt över jämförbara kommuner, även efter en neddragning med tio platser.

När det gäller maten till de 130 äldre hänvisar han till att mer än 100 kommuner redan har infört servering av kyld mat.

- Kan vi köra ut maten på ett mer rationellt sätt, kan frigjorda resurser användas till vård och omsorg, i stället för till transporter, menar han.

Mer läsning

Annons