Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odlingsplats avgör halt av allergen

Annons

Halterna av det protein som utlöser jordgubbsallergi varierar kraftigt mellan olika bär.

Odlingsplats och odlingsmetod kan vara minst lika avgörande som sort, visar biokemisten Rikard Alm i en avhandling.

Proteinet, som identifierades för ett par år sedan, har stora likheter med en allergen mot björkpollen. Många, men inte alla, som är allergiska mot björk är därför också överkänsliga mot jordgubbar.

Alm har undersökt sex olika röda jordgubbssorter och tre vita. Halterna av det allergiframkallande proteinet, som kallas Fra|a|1, var genomgående lägre i de vita sorterna än i de röda.

Problemet för jordgubbssugna allergiker är bara att det än så länge inte finns några kommersiellt gångbara vita gubbar. De vita sorterna är för små, för mjuka och dessutom oattraktiva eftersom de inte är röda.

I några av de röda testbären var halten också låg, men variationen var större inom en och samma sort från olika platser än mellan olika sorter.

Den metod som Rikard Alm har utvecklat för undersöka jordgubbarna är för tidskrävande och dyr för att systematiskt undersöka alla jordgubbssorter på marknaden. Avhandlingen läggs fram vid Lunds universitet den 25 maj.

TT

Mer läsning

Annons