Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odling på rätt kurs

Annons

I våras drog länsstyrelsens Kristina Homman och Rättviksgymnasiets trädgårdsmästare Olle Sjöholm i gång en kurs i grönsaksodling för yrkesverksamma. Kursen ska genomföras under åtta skilda dagar under odlingsåret. Pengarna som bekostar projektet, 100 000 kronor, kommer från staten och EU.

- Syftet är helt enkelt att få i gång grönsaksodlingen. Trots ett stort behov är bristen på odlare stor i regionen. De grönsaker vi får har oftast transporterats lång väg. Det beroendet vill staten minska. Vi genomför kursen för odlare och lantbrukare som har förutsättning att bidra till en ökad grönsaksodling, säger Olle Sjöholm.

Kursen inleddes med den första utbildningsdagen för fyra veckor sedan.

- Då sådde vi de kålplantor som vi nu planterar ut. Andra grönsaker som vi tar fram är bland annat morötter och slanggurka, säger Olle Sjöholm.

Kursen varvar teori med praktik. Kursdeltagarna har fått presentationer från organisationer som Krav och Dalaodlat. Maskinlära och odlingsteknik står också på schemat. Branschen med uppköpare som Dahlberg har också förklarat vad de är ute efter.

- Vi har träffats fyra gånger. Det sista vi gör i kursen är att vi skördar det vi sått. Då har vi genomfört åtta utbildningsdagar à sju timmar, säger Olle.

De ansvariga hoppas att kursen slår väl ut.

- Det svåra med ekologisk odling är att det är väldigt arbetsintensivt, det handlar bland annat om manuell ogräsplockning. Det finns vägar runt det. Man kan så grönsaker något djupare än normalt, då kommer ogräset upp först. Ogräset kan man då bränna med gasolbrännare. På det sättet slipper man den första rensningen, säger Olle Sjöholm.

Anders Björklund är en av kursdeltagarna. Han är redan i dag grönsaks- och svampodlare i Massarbäck, Rättvik.

- Jag har gått över till ekologisk odling. En sådan här kurs ger mycket. Man har tid att hämta inspiration och kunskap för fortsatt odlande. Ett bra stöd för oss grönsaksodlare, säger han.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons