Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odlare kräver kommunen på 200 0000 i ersättning

Annons

Företaget har förbjudits att bespruta odlingen som ligger inom vattenskyddsområde. Utlovad ersättningsmark har inte kunnat skaffas, varför odlarna upphör med jordgubbsodlingen på Boggasåkrarna efter sommaren.

Det var i mitten av juni som beslutet från miljö- och hälsoskyddsnämnden kom: Det blir inga fler bekämpningsmedeltillstånd för jordgubbslanden på Boggasåkrarna, som ligger inom vattenskyddsområde.

Då jordgubbar är kemikalieintensiva, går det inte att odla dem i så stor omfattning som Hans Bengtsson och Håkan Persson, gör idag. Bekämpningsmedlen som företaget hittills använt är gråmögelpreparat och mjöl-daggspreparat. Orsagubbar tvingas i och med beslutet att lägga ner den verksamhet som det bedrivit i tio år.

Företaget grundar sitt ersättningsanspråk på "avsevärt försvårande av markanvändning" och hänvisar till Miljöbalken, kapitel 31.

Vad tidningen erfar kommer ärendet att tas upp i nästa kommunstyrelsesammanträde i början av september. Enligt Bengtsson och Persson ska miljö- och hälsoskyddskontoret samt tekniska kontoret vid kommunen ha lovat att vattenskyddsområdet, när det bildades, inte skulle påverka markanvändningen.

Miljöchef Nils-Göran Johansson tror inte att några sådana löften är givna och hänvisar till skyddsområdesbestämmelserna.

Johansson säger också att de beslut om besprutningsförbud som nu klubbats, började utredas sedan andra kommuner slagit larm om att vattnet kunde förgiftas. Ärendet är, enligt Johansson, överlämnat till kommunstyrelsen som får ta beslut om ersättningen.

I skrivelsen från Hans Bengtsson och Håkan Persson påpekar de att även Orsa kyrkogård ligger inom vattenskyddsområdet, och där tillåts jordbegravningar.

Det bemöter Nils-Göran Johansson med att det vattnet går nedströms och inte förbi vattenskyddsområdet, medan grundvattenströmmen berör jordgubbsodlingen, som ligger nära brunnsområdet.

- En undersökning har gjorts även vid kyrkogården och enligt bedömningen ska det inte finnas någon risk där, säger miljöchefen.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons