Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesveckor för skola

Annons

I drygt ett år har Järlindsskolan levt med nedläggningshotet. Om ett par veckor ska äntligen ett slutgiltigt beslut fattas av kommunpolitikerna, ett tydligt ja eller nej.

I vår går 62 barn på F-3-skolan, nästa termin är det bara 43. Det ser inte ut som om det blir någon ny förskoleklass till hösten, bara två föräldrapar har valt Järlindsskolan mot förväntade 16.

- Det beror nog både på nedläggningshotet och att nyrustade Östra skolan lockar, tror skolstyrelsens ordförande Ragnar Kroona (s).

Den första april träffade Ragnar Kroona och skolledningen Järlindsskolans föräldraråd för att diskutera orsaken till att så få sökt till skolan.

- För oss är det självklart att man inte sätter sitt barn på en nedläggningshotad skola, men vi tyckte inte riktigt att vi fick gehör för det synsättet på mötet, säger Lotta Persson.

Föräldrarådet och byföreningen Budkavlen genomförde därför en enkätundersökning i upptagningsområdet riktad till föräldrar med barn födda 1999. Den visade att 13 av 21 svarande valde Järlindsskolan i första hand om den får vara kvar, men bara tre om skolans framtid är fortsatt osäker.

- Föräldrar väljer givetvis säkra långsiktiga lösningar för sina barn, konstaterar Lotta.

Föräldrarna på Järlindsskolan har ansökt om att få starta en lokal styrelse med föräldramajoritet för att kunna engagera sig i skolan mer aktivt, för att bättre kunna marknadsföra den och locka fler elever.

- Om vi får ett positivt besked skulle vi vilja satsa på en hälso- och idrottsprofil, säger hon.

Redan i dag är hälsa och idrott viktiga inslag i skoldagen, att vara granne med Lugnet är inspirerande:

- Treorna åker skidor i milspåret här borta, det är inte alla treor som klarar det.

På måndag ska alla Järlindsskolans barn, föräldrar och personal samlas för att bland annat göra fint på skolgården. Alla som vill får ta med sig plantor hemifrån för att smycka gården. Det är en manifestation som vittnar om att man tror på skolans framtid.

- Vi tänker inte sitta och vänta på beslut, säger Lotta.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons