Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesdagen för Industri- gymnasiet närmar sig

Annons

- Som NLT noterat så blev det inte fullt så tokigt som i ursprungsförslaget. Vi jobbar för att hamna ännu bättre till, säger rektor Sven Krispinsson.

- Vi vill inte ytterligare kommentera den här affären innan Västerås stad fattat sitt beslut, säger Krispinsson.

Västerås kommuns beslut är helt avgörande för skolans framtid. ABB Industrigymnasium har elever från 40 olika kommuner där 94 elever kommer från Västerås och 30-talet från Ludvika och Smedjebacken. Just nu förbereds intaget till hösten och oron bland nuvarande och kommande elever, liksom föräldrar är påtaglig.

ABB Industrigymnasium, som håller en erkänt hög klass på sin undervisning och klarar dagens verksamhet med dagens nivå på bidragen på risksnittet 107 200 kronor. Minskade bidrag hotar verksamheten.

- För att vi ska kunna driva verksamheten vidare krävs bidrag från kommunerna på dagens nivå, helst mer, säger Krispinsson.

Skulle Västerås vidhålla sänkningen är verksamheten hotad. I ett sådant läge skulle det bli juridiskt möjligt att splittra upp skolan och fortsätta enbart i Ludvika.

Överläggningar pågår med VBU-skolan och inget tyder på en sänkning i Ludvika. Det är ett plus för ABB Industrigymnasium i Ludvika, eftersom hemortskommunerna enligt den nya lagen först ska betala friskoleplatser med ett belopp som motsvarar likartad utbildning i hemkommunen och om sådant program saknas, så är det bidragsnivån i kommunen där skolan finns som gäller och först i tredje hand efter riksprislistan.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons