Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odenberg försvarar signalspaning

Annons

Lagförslaget om signalspaning som regeringen nu ska besluta om kan leda till att regeringen kan avlyssna riksdagen.

Men försvarsminister Mikael Odenberg (m) fortsätter att tro på sitt lagförslag.

Regeringen ska på torsdagen ta det omstridda lagförslaget som ger Försvarets radioanstalt (FRA) möjlighet att spana på tele- och datatrafik som går i kabel över landets gränser.

I lagförslaget ska regeringens signalspaningsupprag till FRA först ha tillstånd av försvarets underrättelsenämnd (FUN).

Men tillstånd ska inte behövas om, som det sägs, inriktningen avser regeringens eget underrättelsebehov. Då ska FRA få avlyssna utan att någon myndighet gett klartecken - något som justitieråd i Lagrådet skarpt kritiserat.

Men Odenberg hävdar att det är en anpassning till svensk författningstradition när FUN inte får överpröva regeringens årliga instruktion till FRA om signalspaningen.

Allianspartierna har knådat lagförslaget för att uppnå bättre datasäkerhet och skydd för den personliga integriteten. Därför ingår nu, vilket Odenberg alltså bekräftar, att uppfångad inhemsk tele- och datatrafik ska förstöras.

Flera experter TT talat med understryker att det tekniskt är nära på ogörligt att särskilja inrikes från utrikes tele- och datatrafik utan att först läsa innehållet - och därmed ta del av informationen.

Även trafik till och från riksdagen kan passera gränserna. Och eftersom regeringen dessutom i vissa fall kan agera utan kontroll av annan myndighet pekar miljöpartiet (mp) på risken att man kan låta avlyssna sitt parlament.

Odenberg kallar detta trams, och säger att FRA:s sökbegrepp inte bara är "positiva", utan också "negativa".

En stor del av teletrafiken från Finland går via Sverige, och finska myndigheter undersöker nu om svenska lagförslaget äventyrar krav om avlyssningssäkerhet, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

TT

Mer läsning

Annons