Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockupationen ingen nyhet för polisen

Annons

Men det var först efter anmälan som polisen gjorde något.

Det var under rättegången som den 46-årige mannen berättade att polisen kommit till huset för att överlämna ett brev. Detta skedde dagen innan husets ägare chockerad märkte att hennes sommarstuga var bebodd av främlingar.

46-åringen berättade att han vid besöket frågat polisen vem som ägde huset. Anledningen, hävdade han, var för att fråga om tillstånd att hyra huset.

Närpolischef Mats Winroth i Ludvika känner vagt till att så ska ha skett:

- Jag har hört talas om det men inte forskat närmare i saken, säger han.

Däremot känner han inte till vad det var för brev som skulle ha lämnats över till 46-åringen.

Att polisen eventuellt kände till att 46-åringen befann sig i huset i Silverhöjden är inte otänkbart, medger Mats Winroth:

- Då vi har underrättelseverksamhet inom polisen vet vi ganska väl var de människor vi är intresserade av befinner sig, säger han.

Om det däremot är korrekt att veta att människor som inte ska befinna sig på en plats ändå är det, utan att polisen agerar, vill han inte kommentera.

- Jag vill inte uttala mig om det eftersom det pågår en intern utredning. När den är klar tänker jag uttala mig.

Informationen om att polis redan besökt 46-åringen innan hon själv visste att hennes hus hade ovälkomna gäster, var helt ny för Ellen Fransson.

Hon fanns med i rättssalen under rättegången och lyssnade till förhören med de åtalade.

Efteråt var hon inte nöjd med utfrågningen.

- Jag tycker åklagaren kunde ha gått hårdare åt dem. Mannen satt och ljög hela tiden och det gjorde mig så förbannad, säger hon.

Någon ersättning för förstörelsen av huset kan hon inte vänta, enligt chefsåklagare Göran Edlund, eftersom den åtalade inte har några pengar att betala med. Däremot kommer självrisken att kosta Ellen Fransson 1 000 kronor.

I fredagens artikel om rättegången och åtalspunkterna föll olyckligtvis punkterna om grovt hemfridsbrott bort. På dessa punkter erkänner både 46-åringen och kvinnan hemfridsbrott men nekar till att det skulle ha vara grovt. Totalt fanns alltså 30 åtalspunkter.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons