Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

och tjejerna bjöd på skidfest

Annons

Mamma Eva hade själv åkt sex gånger tidigare. Varje gång hade hon i lyriska ordalag beskrivit tjejvasan för sina tre vuxna döttrar: Helena 31 och tvillingarna Kristina och Johanna 24. Förra våren övertalade hon dem att ta tjejklassikern. Därmed hade fått dem in tjejvasans garn.

Vi startplatsen i Oxberg på lördagsmorgonen med gnistrande solstänk i den frusna snön och minus två i luften var döttratrion redan entusiastiska.

Vid sidan av spåret stod deras sambos och fixade vallan till skidor på en vallaställning som Evas man gjort för egen hand.

Tjejvasan var sista länken i klassikern trion redan fixat Motalacykling, Vansbrosim och Lidingö-lopp tillsammans med mamma.

I mål var träffade tidningen tvillingarna. De hade samåkt under färden och tillsammans upplevt en mycket positiv dag med bra spår nästan hela vägen bortsett från lite gryniga nyanser i slutet.

I telefon bekräftade senare på kvällen mamma Eva att även hon äldsta flickan Helena haft fin behållning av dagen. Helena fixade loppet trots en 14 dagar gammal knäskada som hon kurerade med stödskena under de tre skidmilen. De tre döttrarna står garanterat vid starten i Oxberg om ett år medan Eva med rutinens rätt vill ta sig en funderare.

- Men det måste till ett snabbt beslut. För jag vet att loppet snart är fulltecknat, säger Eva.

En annan som garanterat kommer tillbaka är Mari-Ann Bergs från Sundborn. Hon har åkt alla 14 loppen. På lördagen hade hon med sig en egen hejaklack utmed spåren.

- Jag går på textillinjen vid Leksands folkhögskola och du ser var vi kan, sade Mari-Ann till tidningens reporter. Supportrarna hade både konstnärligt designade skyltar och mössor med si och på sig.

Mari-Ann hade inför loppet även gjort en "Eva Pettersson" och inte bara fått med sig två döttrar i spåret utan också syster med dotter. Tidningen träffade även den kvartetten en stund senare och de hade ett gemensamt betyg till tjejvasan.

- Världsbäst.

En annan comeback att vänta till nästa lopp är "Robinson-gänget" som med framgång åkte in flera hundratusen kronor till Barncancerfonden de två första åren efter Robinsons "födelse" som tv-fenomen. Men inför tredje året så fick "Robinson-gängets" eldsjäl Susanne Rittedal föda upp egna "barn". En comeback var tänkt redan i år med en sponsor som skulle ge 50 000 till Barncancerfonden. Men förkylningar och utlandsresor kom i vägen.

Men Susannes mamma Mejt, som använt 500 kronor, avsett till friskvård på skolan hemma i Partille, till tjejvasan istället, aviserade att nästa år kommer "Robinson-kvinnorna".

Nöjda åkare under lördagen var även vänsterledaren Gudrun Schyman, som på det stora journalistuppbådets fråga om röd eller blå valla under skidorna, hoppades på rött. Själv hade hon ingen aning för att valla hade någon annan gjort. Men det gick bra. Tre timmar och åtta minuter efter tre dagars träning förenat med lite politisk valkampanj i Malung. Strax efter Schyman kom dagens andra "kändis" i mål, SVT:s Christina Jutterström.

Fanns det då inga klagomål. Jo det grymtades om det uteblivna tjejvasatåget på morgonen. När dagen ännu var kall och timmarna långa start i Oxberg. I tåget kunde deltagarna sitta och vänta på sin starttid av tio möjliga.

Dessutom efterlyste Kiruna tjejerna Britt Marie Nilsson och Rose Marie Stålnacke att alla deltagarna borde få en placering.

- När jag kommer till jobbet på rymdbasen Exrange så frågar kompisarna vilken plats jag kom på. När jag svarar vet ej lyser ordet "tönt-tävling" på deras läppar, beklagar Rose-Marie.

Tjejvasans tävlingsledare Marianne Karlsson-Eriksson uppger att det går att välja.

- Det finns en tävlingsklass. Till tävlingsklass kan den anmäla sig som sökt tävlingslicens för 120 kronor extra. Då får deltagaren placering och tid. I motionsklassen får deltagaren bara tid. Men det är fritt fram att anmäla sig även för tävling även i det sista startledet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons