Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och socialdemokraterna håller med

Annons

- Vi socialdemokrater vill som de allra flesta rättvikare att Hotell Lerdalshöjden ska vara ett hotell som är öppet året runt. Därför är vi emot att kommunen går in som delägare i fastigheten som inrymmer hotellet.

Det säger Jan Dahlquist, ordförande för socialdemokraterna i Rättvik.

- Kommunen kan bli en stoppkloss i stället för den "drivande faktorn", som vi kan vara om vi står utanför delägarskapet, anser Dahlquist.

- Risken finns att bolaget tvingas agera så att det, med kommunen som delägare, kan ses som osund konkurrens.

- Satsningar som gynnar kommunens näringsidkare får de bästa förutsättningarna.

Då ska vi göra detta på ett sätt som ger mest valuta för våra satsade pengar.

- Fördelarna med satsningen är att Rättvik får ett hotell som är året runt-öppet, vilket också kommer att betyda ett antal nya arbetsplatser, kanske mellan tio och 15 årsarbeten. Det är självklart positivt för kommunen.

Men Jan Dahlquist varnar för att andra näringsidkare i samma bransch kan drabbas negativt av etableringen och till och med tvingas dra ner på sina rörelser.

- Hotellnäringen i stora delar av Sverige har stora problem med sin beläggning, speciellt konferenshotellen, vilket är den kategori som Lerdalshöjden tillhör.

Dahlquist vill i stället låta näringen och den fria konkurrensen själva driva projektet.

De två miljonerna borde, enligt socialdemokraterna, satsas på marknadsföring av de många arrangemang kommunen har, till exempel Classic car week och Rättviksdansen.

- Våra stora arrangemang står inte och faller med hotellet, men hotellet och övriga näringsidkare inom besöksnäringen kommer att lida stor skada om dessa arrangemang inte utvecklas och kan leva vidare.

Socialdemokraterna och Jan Dahlquist yrkar avslag på förslaget att kommunen ska gå in som delägare i fastighetsaffären.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons