Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- och så här tycker några av läsarna

Annons

En klar majoritet - över 84 procent - vill stava sockennamnet Åhl med "h".

Så här skriver några av alla deltagare:

Jag har en Åhl-dräkt och skulle inte kunna tänka mig att stava den Ål-dräkt. Det är ju en maskeradkostym!

Mvh Petra Andersson

Jag tycker absolut att vi ska använda oss av "H". Ål är ett halt och kallt djur som lever i vatten. Vi bor i en by med mycket värme och gemenskap.

Mvh Anna Stubbans, Åhls socken

Jag anser att beslutsfattande myndighet bör göra en kostnadskalkyl rörande den merkostnad H:et kommer att skapa. Därefter kan ett rimligt beslut fattas.

Johan

Utseendemässigt så tycker jag att det är självklart att stava Åhl med "h". Annars kanske vi ska gå tillbaka till Aal, om det är det ursprungliga...

Hälsningar Madeleine

Lantmäteriet vet att det heter ÅL-markerna. Således inget H i Ål, liksom inget S i Djup-tjärnbo.

Ove Långberg

...för övrigt kan man ju tänka sig att namnet Hol och Ål endast är olika former av samma ord. Lägg till ett H till Ål så får du Hål, och om det uttalas med långt å så blir det ju Hol. Eller säg Hol och du tar bort H, så får du ju Ol. Det kan ju vara förklaringen till att Åhl eller Aal alltid förekommer i närheten till en höjd, alltså på senare språks uttal Hol. Detta är ju också en intressant spekulation, eller hur?

Vänligen, Robin Malm, Tunsta

Det är för var och en uppenbart, att vårt svårstavade svenska idiom har stavregler med massor av undantag, och strikt efter regeln skulle naturligtvis Åhl stavas Ål. Men vad tusan, strunta i byråkraterna och de alltför akademiska potentaterna, och låt Åhl heta Åhl, även på skyltarna. För åtminstone jag, dahlkarl, uttalar Åhl med tjockt l. Med klump! Och Cla(h)s Ohlson må väl få behålla sitt h i efternamnet, även om l-et inte ska ha någon klump.

Hälsar Inge Kvist, Björbo, glad pensionär och fil mag

Låt gärna Åhls kyrka stavas med "h", men sedan lång tid tillbaka har hela Insjön hetat Ål, så försök nu inte att klämma in ett "h" mellan bokstaven Å och L!

Med vänliga hälsningar från två som bott

i 50 år på Ålvägen

Självklart skall det heta Åhl som vår gamla kommun hette.

Från fam. Segerström, Källgård o

Berglund. Ha en bra dag!

Mer läsning

Annons