Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och nya fartkameror

Annons

I Gävle har en utrustning för mobil automatisk kameraövervakning testats. Med framgång.

Inför gårdagens trafiksäkerhetsseminarium i Borlänge beslutade Vägverket, tillsammans med polisen, att skaffa en sådan utrustning också till Dalarna.

- Det är en hästfinka med radar, blixt och kamera. Framförallt är den lämplig att ställa upp vid ett vägarbete, där hastigheten har sänkts. Den kan också användas vid skolor eller andra utsatta ställen, berättar Bo Sjödin, ny ställföreträdande regionchef vid Vägverket region Mitt.

Detta är en utrustning som bygger på den gamla tekniken, där polisen måste ladda ur bilderna manuellt.

När det gäller den nya generationen fartkameror, där bilder automatiskt kan föras över från kameraskåpen, hoppas vägdirektör Håkan Wennerström att regionen ska få 40 nya kameror.

- Hur många av dessa som kommer att placeras i Dalarna vet jag inte. De nya kamerorna ska vi ha på vägar som saknar mittseparering. Riksväg 71, riksväg 45 norr om Orsa, och riksväg 70 norr om Mora är sträckor som vi vill ha automatisk hastighetsövervakning på. Det är smala vägar med besvärliga sidoområden, som vissa tider har mycket tät trafik. Det är också svårövervakade vägar för vanliga poliskontroller, säger Wennerström.

Före sommaren är det tänkt att regionen ska få ett besked om hur många kameror som man kommer att få.

- Får vi som vi vill kommer de nya kamerorna att vara i drift under 2006.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons