Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och i skolan väntas ett sparpaket på 4,5 miljoner

Annons

Förra årets allra första ekonomiska tendensrapport talade om underskott på hela 22 miljoner kronor för kommunens skolverksamhet. Resultatet blev efter tuffa sparbeting blygsamma minus 3,4 miljoner kronor.

Skolan har i år fått extra pengar för att kunna behålla det riktade statsbidraget för ökad lärartäthet, de så kallade Wärnerssonpengarna. Tidiga prognoser är som bekant osäkra prognoser, men skolförvaltningens ekonom Nils Kempe tycker inte att årets första tendensrapport är för optimistisk.

Bakom årets väntade minus siffror gömmer sig framför allt kostnader för övertalig komvuxpersonal. Sedan vuxenutbildningen i Falun omorganiserades och kommunen upphandlar den av privata utbildningsföretag har skolförvaltningen haft extra omkostnader för en grupp övertaliga komvuxlärare.

Utgifterna för påbyggnadsutbildningar, ettåriga kompletteringskurser för gymnasieelever, har också dragit i väg mer än beräknat.

- Också statsbidraget för maxtaxans genomförande har blivit nästa två miljoner sämre än vi räknat med. Det statsbidraget räknas om årligen och är nästan omöjligt att förutse eftersom det påverkas av ett tiotal olika faktorer, bland annat inkomstutvecklingen, säger Nils Kempe.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons