Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och här väntar en ny holmgång

Annons

- Jag kan tänka mig att slakta heliga kor, som exempelvis att införa avgifter för barn, säger Birgitta Sacrédeus (kd).

- Att införa avgifter för barn är inte aktuellt, säger landstingsråd Lars-Ove Hagberg (v).

Enligt Hagberg finns pengarna att tjäna på nya sätt att jobba. Bättre samordning, som exempelvis allvårdsavdelningar på lasaretten.

- Att få kliniker och primärvård och sjukhus att använda sig av personal gemensamt är ett nytt sätt att jobba som kommer att spara pengar, säger Hagberg.

- Den politiska kompromissen betyder mycket för våra äldre. Nu slipper så många äldre åka omkring i länet. Den äldre befolkningen behöver vården väldigt nära. Men vi måste spara mera, vi kan inte förbruka pengarna för nästa generation. Därför måste vi se över avgifterna. Jag kan till och med tänka mig att införa avgifter för barn. Och se över bidragssidan, säger Birgitta Sacrédeus (kd).

- Vi är överens om huvuddragen när det gäller strukturen. För första gången tar vi nu ett seriöst tag för att få en ekonomi i balans. Och fler utredningsuppdrag är på väg, säger Lars Wennås (fp).

- Om vi skulle ha stängt internmedicin i Ludvika och Avesta skulle det ha skapat en vit zon i Dalarna med mycket stark centralisering till Falun. Därför är den här kompromissen bra. Nu får vi diskutera i partierna hur vi går vidare, säger Jan Wiklund (m).

- Med den här uppgörelsen så skapar vi en möjlighet att få en fungerande närsjukvård. Avstånd har stor betydelse. Därför är jag mycket nöjd med att förlossningen i Mora blir kvar. Men vi når inte sparmålet med förslaget. Jag kan till exempel tänka mig att se över avgifter, säger Elisabeth Lindén Brandt (c).

- Vi kommer inte ifrån att vi måste jobba vidare med nedskärningar. Vi får se vad tilläggsuppdragen för med sig, säger Ann-Catrin Lofvars (mp).

Förslag på nya utredningsuppdrag från strukturgruppen är:

3 Utredning av samordnad rehabfunktion för Falu lasarett, närsjukvården i Falun, Borlänge samt Skönvik rehab.

3 Översyn av Skogsgläntans rehab i Särna.

3 Översyn av jourlinjer och antalet läkare i länssjukvården.

3 Översyn av sjuktransport- och lättambulansverksamheten.

3 Utvecklad samverkan inom sjukvårdsregionen (t ex labsamverkan, samhällsmedicinsk enhet).

3 Uppdrag till länssjukvårdschefen att minska valfrihetsvården genom ökad operationsverksamhet i egen regi. Utvecklad samverkan inom ortopedi/kirurgi i Falun och Mora.

3 Översyn av distriktssköterskans uppdrag och förutsättningarna för filialmottagningarna inom minskad resursram.

3 Översyn av specialistmottagningarnas omfattning och arbetssätt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons