Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och fler krogar har problem

Annons

Det var hans femte konkurs som företagare.

Men nu dras även hans andra kända restauranger som Banken, Två rum och kök samt Geschwornegården med stora ekonomiska problem.

- Det är jobbigt att vara krögare i Falun, suckar Ingemar Eberstål.

Men Etc är inte hans enda problem.

Den senaste offentliga årsredovisningen för första maj -01 till trettionde april -02 visar att bolaget Banken Bar & Brasserie AB, med 15 anställda, som driver kända Falurestauranger som Banken, Två rum och kök, Geschwornegården vid Gruvan samt restaurangen vid Ericsson Network Technologies, också har stora ekonomiska problem.

I höstas hade bolaget förbrukat hela aktiekapitalet på 100 000 kronor. Dessutom var resultatet ingen munter läsning.

Resultatet visar en förlust på 177 131 kronor.

Men om man bortser från vissa omdispositioner visar det att restaurangernas verksamhet gått med en förlust på drygt 400 000 kronor.

I det kommande bokslutet bör alltså Ingemar Eberstål kunna redovisa en verksamhet som dels återställt aktiekapitalet och dessutom vänt förlusttrenden.

- Visst har det varit jobbigt. Men nu ser jag ljusare på framtiden. Den sista december återställde vi aktiekapitalet och nu går verksamheten mycket bättre ekonomiskt. Dessutom har vi permitterat en kock och minskat arbetstiden, säger Ingemar Eberstål och fortsätter:

- En fördel är att vi inte har några stora lån på verksamheten. Det är viktigt.

Men faktum är att detta inte är första gången som Ingemar Eberstål hamnat i stora ekonomiska svårigheter.

När Etc upphörde med verksamheten var det hans femte konkurs. Förutom Etc har Ingemar Eberstål, under 90-talet, satt följande bolag i konkurs:

K & E Catering service, Falu Kök & Bar, Rådhuskällaren i Falun Restaurang och Rådhuskällaren K&E.

Dessutom avfördes företaget Krögartältet sedan han inte höjde upp aktiekapitalet till 100 000 kronor.

- Det har varit tufft. Jag har satsat stort och ibland dragit på mig för stora kostnader, säger Ingemar Eberstål och förklarar att 90-talets lågkonjunktur och terror-attentaten den 11 september också har gjort det svårare att driva verksamheten.

- Man ska komma i håg att det inte är lätt att vara krögare i Falun. Här handlar det i korthet om höga kostnader och löner samt för lite gäster, menar Ingemar Eberstål.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons