Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och ABB bara faller på börsen

Annons

u Börsraset för ABB bara fortsätter.

Nya bottenrekord slogs i går i Züricn, New York och Stockholm efter att storägaren Martin Ebner drabbats av raset och tvingats börja sälja ABB.

När ABB-skapelsen var ny 1989 så var Aseadelen värd 44,7 miljarder på börsen, BBC-delen var något mindre värd. Hela ABB hade ett värde av 77 miljarder kronor.

Och det fortsatte uppåt tills det pågående raset satte in. ABB är numera värt mindre än 50 miljarder på börsen

ABB pressas av oro för storägaren Martin Ebners finanser. Ebner är den som drivit på att stycka ABB.

Den schweiziske finansmannen Martin Ebner som tvingats sälja av en del och minskat sitt innehav i ABB till 9,7 procent, har nått en överenskommelse med sina banker som innebär att han inte behöver betala på sina lån från åtta banker på cirka ett år. Det uppger en person med insyn i ärendet, skriver Wall Street Journal.

Totalt rör sig om runt 3 miljarder schweizerfranc, vilket motsvarar 19,5 miljarder kronor.

På söndagen rapporterade schweizisk media att Ebner har skulder på 19 miljarder schweizerfranc, motsvarande 124 miljarder kronor och närmar sig en krasch och måste ge upp ABB. Ebner har belånat sina aktier till ett betydligt högre värde än dagens kurs.

Men för ABB i Sverige är det bra om Ebners makt blir bruten och Wallenbergarna kan stärka sin ställning. Svenskjakten har varit intensiv sedan Barnevik, Lindahls och Centermans pensioner avslöjats.

I går noterades nya bottenrekord på börserna i Stockholm, New York och Zürich. 39,50 för en ABB-aktie som lägst i Stockholm och 38,30 i Zürich.

Raset kommer att fortsätta om inte ABB kan återvinna sitt förtroende och här hjälper ABB Ludvikas fortsatta framgångar föga.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons