Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obruten Tsvangirai fick åka hem

Annons

Polisen "gav sig på min kropp. Men de kommer aldrig att kunna bryta ner min själ". Det säger Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai, som nu har skrivits ut från sjukhuset i Harare.

Ledaren för oppositionsrörelsen MDC fördes på fredagsmorgonen i rullstol från det privata sjukhuset Avenues i Harare till sitt hem. På läkarnas inrådan avstod han sedan från en planerad presskonferens, men i en Reuters-intervju i hemmet var han fortsatt trotsig mot diktatorn Robert Mugabe.

Tonen var densamma som i ett inlägg brittiska The Independent tog in på fredagen. "De gav sig på min kropp. Men de kommer aldrig att kunna bryta ner min själ. Jag kommer att kämpa vidare tills Zimbabwe är fritt", skriver Tsvangirai, och tillägger att han i häktet tidigare i veckan utsattes för en "orgie i hård misshandel".

Tsvangirai fick besked av läkarna redan i torsdags om att han inte har fått några långvariga skador av polismisshandeln. Tidigare har hans advokater sagt att han troligen fick en skallfraktur.

Mugabe har avvisat de internationella fördömandena av behandlingen av Tsvangirai, som har visats upp i världens nyhetsmedier blåslagen och svullen med ett sår i huvudet. I torsdags sade Mugabe att kritikerna kan "gå och hänga sig" och upprepade att MDC bär skulden för våldet.

Före massgripandena av MDC-anhängare den gångna helgen har partiet under lång tid härjats av splittring. Men den nu uppblossande krisen i det allt fattigare och mer kaotiska landet verkar ha enat oppositionen.

Grannländernas ledare verkar stå handfallna inför sönderfallet i Zimbabwe, där inflationen ligger på över 1|700 procent och fyra av fem invånare är arbetslösa.

Tanzanias president Jakaya Kikwete försöker hålla skenet uppe efter samtal med Mugabe i Harare i torsdags.

TT

Mer läsning

Annons