Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt sätt att behandla barn

Annons

Öppet brev till Lena Stoltz och Torgny Karlsson

Jag är en studerande mamma som lever ensam med min snart fyraårige son. Han går på Svedjans förskola i Hedemora och stortrivs där med alla sina kompisar och fantastiska fröknar. Under tre veckor i sommar får han inte gå till sitt dagis. För då har alla förskolor, utom ett, i centralorten stängt.

Varför, undrar man? Kan ni, Lena och Torgny, ge mig ett svar med bra motivering på det?

En besparingsmetod, gissar jag. Synd bara att det är barnens trygghet och inget annat ni spar på.

Jag kan tänka mig, och det är väl precis det ni också har tänkt, att de flesta föräldrar har gjort sitt bästa för att lösa det för barnen så att de får vara hemma eller hos någon anhörig under dessa veckor.

Men hur ser det ut på för-skolorna de andra veckorna i sommar då? Jag har svårt att tro att varenda personal vill ha semester endast tre veckor och just då denna period.

Jag är helt övertygad om att förskolan Stallgården, som är den förskola som har öppet för de barn som behöver barnomsorg, är en mycket bra förskola med minst lika fantastisk personal som Svedjan.

Jag vill understryka att det absolut inte är där skon klämmer. Men min son är ledsen redan nu och vill vara på sitt dagis.

Man kunde ju förmoda att en överskolning från den ordinarie förskolan till Stallgården hade varit aktuell. Men nejdå, vi fick gå på Öppet hus.

Självklart inser jag att det är svårt för all ordinarie personal på alla berörda förskolor att ordna med sådant, men det borde de ha fått hjälp med i form av ökad personalstyrka. Hur kan det komma sig att man annars, när man börjar dagis, skolas in under en till två veckor? Lika om man ska byta dagis på grund av flytt eller dyligt? Räcker det inte med öppet hus då också?

Den trevliga personal vi träffade när vi besökte Stallgården kommer inte vara där när jag kommer med min son första dagen och inte under de andra veckorna heller. En av de anställda från Svedjan ska följa med ner dit. Det är bara att hoppas att just den fröken finns där just när de barn som känner henne gör det. Det är ju så att alla barn går inte på dagis mellan klockan 8 och 16.

Min fråga till er, Lena och Torgny, är: Hur kan man göra så här mot barnen? Vad händer med tryggheten?

Detta är ett hån mot alla ensamstående, arbetslösa och arbetande föräldrar samt de som av någon anledning inte kan ordna så att barnen slipper detta.

Min anledning är enkel och säkert ganska vanlig. Jag studerar vid Högskolan och måste jobba under sommaren.

Självklart måste jag då jobba under semesterperioderna, precis som vilken annan sommar-vikarie som helst. Tackar jag nej till att jobba i tre veckor, kan jag glömma att få jobba över huvud taget.

Jag tycker att all personal inom omsorgen är makalös som står ut med allt. Nu ska de dessutom byta arbetsplats och ta hand om många barn de aldrig tidigare träffat.

Undrar om ni själva skulle vilja att ni, era barn eller barnbarn skulle behandlas på detta sätt?

Tyvärr har jag inget val. Jag vill inget hellre än att få vara hemma med min son så mycket som möjlig. Vi har vår semester nu i stället för vecka 29-31.

Otroligt nog har vi ingen betalningsfri månad för barnomsorg i Hedemora som de har i många andra kommuner. Nej, här betalar vi fullt hela sommar-en vare sig barnen vistas på förskolan eller ej.

Min sommar är i stort sett förstörd eftersom jag blir nervös när jag tanker på vecka 29 då det är dags.

Ni är välkomna hit på ett studiebesök för att träffa och förklara för min ledsne och orolige pojke varför han inte får gå till sitt dagis.

Hoppas ni får en bättre sommar än vi!

Carina Snibb

Mer läsning

Annons