Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oavgjort i första debatten

Annons

Det var svårt att peka ut segraren i den första debatten mellan nya s-ledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt. Trots debattörernas mjuka framtoning kryddades sammandrabbningen av både tjuvnyp och björnkramar.

Sahlin anklagade Reinfeldt för att låta som en "gammal socialdemokrat".

När debatten inleddes slog hon fast att "det här är alternativen i svensk politik" och att hon sett fram mot drabbningen.

Merparten av debatten kom att handla om arbetsmarknadspolitiken. Sahlin gick framförallt till angrepp mot alliansregeringens sänkta ersättningsnivåer i a-kassan och de slopade avdragsmöjligheterna.

Hon ifrågasatte även det kloka i att dra ned på arbetsmarknadspolitiska åtgärder när det råder arbetsbrist. Reinfeldt sade att åtgärderna medför positiva effekter, som snart kommer att bli synliga.

Båda var överens om att frågan om a-kassan kommer att bli en viktig fråga i valrörelsen 2010.

Resten av debatten blev mer stötig till karaktären, då merparten av den avsatta tiden togs upp av den inledande diskussionen om arbetsmarknadspolitiska frågor. De båda hann dock med att markera skillnader i bland annat skolfrågor, familjepolitiken och till viss del även klimatfrågor.

Reinfeldt sade att skillnaden mellan Sahlin och hennes företrädare, Göran Persson, var väldigt stor:

Sahlin tyckte att skillnaderna framgick tydligt.

Enligt Sahlin var Reinfeldts bästa budskap att de skulle mötas igen.

TT

Mer läsning

Annons