Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O-ringen till Sälen?

Annons

Birklin gör den här utredningen på uppdrag av Malungs OK och i samarbete med turistbolaget Malung-Sälen. Malungs OK har sedan några år ett nära samarbete med Sälenstjärnans turistanläggningar med syfte att utveckla orienteringssporten som en del i sommarturismen i Sälenfjällen.

- Kommunen och turistanläggningarna är positiva till tankarna på O-ringen i Sälen. Över huvud taget har det så här långt bara varit positiva signaler på våra planer, säger Jimmy Birklin.

För att ett arrangemang som O-ringen ska kunna vara möjligt så krävs det stor uppslutning från många håll. Vanligtvis brukar 10-20 föreningar vara med som arrangörer och det krävs cirka 2 500 funktionärer för att ro i land arrangemanget med 15 000 deltagare under fem tävlingsdagar.

Å andra sidan finns det ju i Sälen en lång tradition både att göra stora arrangemang som Vasaloppet och ta emot gäster i tiotusental hela vintrarna.

- Sälen har ju uppbyggd infrastruktur som kan ta emot nästan obegränsat med besökare. O-ringen i Sälen kan faktiskt bli den första O-ringen genom tiderna där alla som vill kan få bo i hus, och inte i tält som är det vanliga, säger Birklin.

O-ringen i Sälen skulle också kunna bli den första femdagarsorienteringen med en eller flera etapper i fjällterräng.

- Men ännu är det långt kvar, det är många bitar som ska falla på plats för att O-ringen i Sälen ska bli verklighet. Vi behöver starkt stöd runt om i distriktet både av orienteringsklubbar och andra föreningar som vill hjälpa till. Vi måste också utreda var de olika etapperna skulle kunna läggas, hur transportfrågorna kan lösas och hur ett så stort arrangemang påverkar naturen, säger Birklin.

Malungs OK:s ordförande Karl-Erik Sigfrids ser stora möjligheter för att O-ringen i Sälen ska bli verklighet.

- För några år sedan trodde jag att det skulle vara omöjligt. Men nu känns det rätt och går det inte nu, då klubben är starkt etablerad i Sverigetoppen, så går det nog aldrig, säger Sigfrids.

Redan i sommar planerar Malungs OK ett större orienteringsarrangemang i Sälen. 3+3 kallas arrangemanget, som pågår under en vecka och omfattar tre träningsdagar med olika teknikövningar och tre tävlingar. Målet är att få 1 000 deltagare.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons