Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O$erwais nya beskyddarinna

Annons

- Om jag kan stödja föreningens verksamhet på detta sätt ställer jag gärna upp, säger hon.

Föreningen O$erwais arbetar sedan några år tillbaka med att sätta upp musikalen med samma namn. Musikalen är skriven av Verf Lena Egardt, musiklärare och spelmanslagets ledare i Älvdalen.

Musikalen O$erwais ska framföras helt på älvdalska, men med alla texter översatta till svenska på en textrad för den publik som inte förstår. Precis som på teve, fast på scen, alltså.

Föreningen med samma namn som musikalen bildades förra året för att hjälpa till med att skaffa fram de pengar som behövs till uppsättningen.

I ett brev till landshövding Ingrid Dahlberg frågade föreningen nyligen henne om hon ville bli hedersmedlem i föreningen.

- Och landshövdingen tackade ja, meddelade på torsdagen föreningens Mats Elfquist glatt.

Musikalen ska framföras i början av nästa sommar och arbetet med att skola in skådespelare och statister i de olika rollerna kommer att pågå för fullt under hela vintern.

- Vi hoppas musikalen ska bidra till en utökad framtidstro, säger Mats Elfquist.

- Att den samtidigt ger det älvdalska språket och därmed andra lokalspråk utökad status är för oss en hjärtefråga är en hjärtefråga.

Mats är ordförande i föreningen Ulum Dalska och i Hembygdsföreningen och överlämnade, tillsammans med Ing-Marie Nilsson beviset på hedersmedlemskapet till landshövdingen i samband med torsdagskvällens konsert i Älvdalens kyrka, där landshövdingen var programvärd.

- Jag stödjer gärna föreningen arbete på detta sätt, säger Ingrid Dahlberg.

Hon hoppades dock att det inte skulle ställas krav på henne att hon skulle lära sig älvdalska.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons