Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyval i Ukraina 30 september

Annons

Den politiska krisen i Ukraina är över, sade president Viktor Jusjtjenko efter att ha slutit ett avtal med sin rival premiärminister Viktor Janukovytj om nyval.

Valet kommer att hållas den 30 september, uppger Reuters.

Landets politiska kris hade fördjupats ytterligare på lördagen då styrkor lojala mot presidenten försökte ta sig till huvudstaden inför ett krismötet med premiärministern, men stoppades.

Krisen bröt ut när president Jusjtjenko förra månaden upplöste parlamentet, där premiärminister Janukovytjs allierade har majoriteten. Läget blev akut i torsdags när Jusjtjenko avskedade riksåklagaren med ett dekret, varpå inrikesministern satte in Berkutstyrkan för att skydda denne och kansliet. När Jusjtjenko i fredags tog kontroll över inrikesstyrkorna kallade parlamentets talman det för ett kuppförsök.

Kontrollen över inrikesstyrkorna var en nyckel till Viktor Jusjtjenkos "orangea revolution" 2004, då han blev president efter massprotester på gatorna efter det att Janukovytj först förklarats som segrare i ett val fullt av oegentligheter. Till grundkonflikten hör att Jusjtjenko är västvänlig, medan Janukovytj är mer ryskvänlig.

TT

Mer läsning

Annons