Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttig kampanj i butiken

Annons

Kampanjen behövs, det är ICA-handlaren Sven-Eric Jernemyr i Marnäs mycket övertygad om.

- En del barn äter inte alls frukt och grönt, konstaterar han.

I höst har ICA Matmäster besökts av omkring 200 barn från 12 skolklasser och Jernemyr och Ulla Svensson, som förestår frukt- och gröntavdelningen, har noterat blandade reaktioner bland de unga gästerna.

- När vi plockat fram frukter och grönsaker för provsmakning har reaktionen hos en del först blivit blää.

Något som efter provsmakning vänts till en antydan till mmm. Tänka sig att sådana där nyttigheter kan smaka lika gott som snask och chips.

- Får de smaka på en gurkbit som doppats i en hälsosam dipmix så kan man snart övertyga dem om att även äta en stjälk selleri, förklarar Sven-Eric Jernemyr.

Under onsdagen besöktes ICA-butiken av 14 elever samt klassföreståndaren Anna Solvik från klass 1-3 på Vasaskolan.

Ulla Svensson gav gästerna en grundlig lektion om allt det färgglada som finns i diskarna. Eleverna kände väl till ett antal av produkterna, däremot gick man bet på att svara rätt när det kom till rotfrukterna.

Vid samtal med Anna Solvik framkom att skolpersonalen ser det som en angelägen uppgift att intressera eleverna för nyttigheter.

- De här barnen har med sig frukt till skolan varje dag så i de yngre åldersgrupperna äter de flesta frukt dagligen. Det är jätteviktigt att det finns goda alternativ till chips och godis.

Förutom provsmakningen så bjuder ICA på en kasse frukt att ta med till klassrummet samt studiematerial om betydelsen av att äta mer nyttigheter.

-Det här är en friskvårdssatsning som drivs av ICA centralt och naturligtvis kostar en hel del pengar, säger Jernemyr som tycker att det ibland är okej att låta de kommersiella intressena stå tillbaka.

Men han hoppas förstås att barnen får mersmak för alla färgglada produkter och återkommer som kunder, kanske med föräldrarna i släptåg.

-Det är bra om folk lär sig att gå över till sundare kost. Ett äpple behöver ju inte bara vara just ett äpple utan kan till exempel ingå som en ingrediens i en fruktsallad, exempelvis tillsammans med apelsin, tipsar han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons