Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vittne bakslag för försvaret

Annons

Åtalspunkterna om misshandel faller lätt i skymundan av det makabra mordet. Brandt medger endast att han vid ett tillfälle gett Marie en lättare örfil och åklagaren Olle Sohlberg lägger därför stor vikt vid att kunna bevisa hur Marie misshandlats redan långt före försvinnandet. En av åtalspunkterna gäller misshandel vid Malungs folkpark och om detta hade försvaret kallat ett nytt vittne.

Mannen berättade om hur han satt i sin bil utanför folkparken då han från sitt nedvevade fönster klart och tydligt hörde hur Marie och Jan-Erik stod och käftade och hur han därefter hörde ljudet av ett slag.

- Det lät som en örfil, berättade mannen.

- Är du säker på att det var Jan-Erik och Marie, frågade Sohlberg.

- Ja, ja! Jag känner igen båda och de hade sin bil parkerad bara en bil från min.

Från bilen ser vittnet hur Jan-Erik skakar Marie men att hon tar sig loss och springer därifrån.

- Springer hon iväg ensam?, frågade Sohlberg.

- Nej, Marie springer före och Jan-Erik springer efter.

När han en kvart senare åker från platsen ser han en gråtande Marie tröstas av en annan kvinna vid vägkanten.

Flera väninnor har vittnat om hur Marie berättat att hon blivit upphunnen av Jan-Erik och sparkad till marken där misshandeln fortsatt tills en okänd man lyckats avbryta misshandeln.

Vad i mannens berättelse som försvararen menar talar till Brandts fördel är svårt att förstå.

Försvaret hade även kallat Jan-Eriks far, en äldre bror och en nära kamrat och frågorna kom till stor del att handla om parets hundar. Ingen sade sig ha fått några särskilda instruktioner om hur hundarna skulle rastas då Jan-Erik var borta utan hävdade i stället att de ofta satt bundna med fyra-sex meter långa band endast ett par meter från den plats där kroppen senare hittades.

Jan-Eriks far berättade om att en hundgård byggdes endast en-två veckor efter att Marie försvann.

- Varför band ni i så fall hundarna vid kaninburen, frågade Sohlberg.

- Det var innan hundgården blev färdig.

Brodern berättade om att Marie vid ett tillfälle berättat för honom att hon trodde att Jan-Erik "snott" en klubbjacka, något som Sohlberg avfärdade som en efterhandskonstruktion.

- Har du pratat med din bror om det här? Det här stämmer inte med vad han har sagt inför hovrätten. Varför har du inte sagt något om det till polisen eller när du förhördes i tingsrätten?, frågade Sohlberg irriterat.

Kamraten berättade om hur han pressats av den man som Brandt försökt att leda misstankarna mot med frågor om hur han kan "försvara en mördare"?

- Jag sade åt honom att jag inte är riktigt "hundra" på att det är Jan-Erik som gjort det här på grund av det som fanns under Maries naglar, sade kamraten att han svarat och hävdade att mannen då visade ett onormalt stort intresse för de blodrester och hudavskrap som påträffades under Maries naglar men som enligt SKL inte var analyserbara.

- Varför menar du att det skulle fria Jan-Erik, frågade Sohlberg.

- För att Jan-Erik vill få det skickat till England för analys.

- Vem har berättat det för dig?

- Det har Jan-Erik gjort.

- Inga fler frågor, sade Olle Sohlberg.

Hovrättsförhandlingarna fortsätter på torsdag.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons