Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ur i Stadshuset

Annons

-Det är andra tider nu. När urverket kom på plats 1938 var det ingen som brydde sig om klockan visade fem minuter fel åt något håll. I dag är det näst intill katastrof om den går det minsta fel.

Karl-Arne Carlsson suckar lite lätt. Sedan mitten av 70-talet har han haft ansvar för stans officiella ur i Stadshuset och då och då har det kommit klagomål från allmänheten.

- Men med de förhållanden som har rått i tornet med ibland 20 grader kallt och andra tider på året 60 grader varmt i solen så är det svårt för ett sådant här urverk att alltid visa rätt tid.

Stadshuset ritades 1934 av legendariske arkitekten Cyrillus Johansson och fyra år senare sattes urverket från Stockholmsföretaget Linderoths Urverk på plats.

Under årtionden kunde Ludvikaborna genom en blick mot Stadshuset lita på att få säkert besked om tiden på dygnet, kanske inte exakt på sekunden men nära på.

I mitten av 70-talet blev det något fel på klockan och Karl-Arne Carlsson, som drivit Carlssons Ur & Guld i Grängesberg från 1959 och sedan i Ludvika från 1966, tog mod till sig, stegade in i maktens boning och frågade vad det var för fel på uret.

-Jag fick gå upp i tornet och titta på urverket och såg att det inte var i bästa skick. Därefter blev det ett möte och den ekonomiansvarige frågade mig hur mycket jag ville ha för att reparera klockan.

- Jag var sugen på att ta hand om klockan och tänkte att jag får inte dra till så det låter hutlöst men 500 vill jag ha. När jag drog ut på det så frågade "kassören" om jag var nöjd med 500 och då var det klart.

- Klockan var i sämre skick än vad jag trott och jag lade ner många timmar på jobbet. Jag borde nog ha haft åtminstone 1 500 så kommunen kom billigt undan, berättar Karl-Arne Carlsson.

De styrande i Stadhuset var nöjda med hans arbete och sedan har det bara rullat på.

-En gång om året har jag skickat räkning till kommunen på i snitt kanske 5 000 -6 000 kronor så jag tycker nog inte att jag varit hutlös. Mina räkningar har tålt kritisk granskning.

Nu kan urmakare Carlsson äntligen på allvar börja njuta av pensionärslivet. Det nya digitala urverket kommer inte att kräva ömsint vård av en utbildad yrkesman av den gamla stammen. Detta är en av anledningarna till att kommunen väljer att byta urverk.

-Det finns ju ingen som kan ta vid den dagen när vår urmakare inte längre kan fortsätta.

- Det gamla uret klarar ingen av oss på kommunen att sköta, däremot kommer vi att klara av den nya klockan, säger Birgitta Parling-Andersson vid tekniska kontoret.

Hon betonar att det enbart är urverket som byts ut. Utvändigt blir det ingen skillnad, de gamla välkända urtavlorna och dito visarna blir kvar.

-Leverantören lovar att den nya klockan drar sig maximalt 0,1 sekunder per dygn, alltså cirka 36 sekunder per år.

- Det blir en motor till varje urtavla och det betyder att om tre motorer skulle vara ur funktion har vi ändå en klocka på Stadshuset som visar rätt tid, konstaterar Parling-Andersson.

Under veckan monteras det drygt 65-åriga urverket ned. Men det kommer inte att köras till sopstationen Björnhyttan.

-Detta gamla vackra verk behåller vi i Stadshuset och det ska ställas på en plats så att alla besökare kan beskåda det. Urverket är otroligt fint, understryker Birgitta Parling-Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons