Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ungdomscentrum i gamla tingshuset?

Annons

Först var det tänkt att Faluns nya ungdomscentrum skulle förläggas till gamla lantmäteriet på Trotzgatan. Nu finns också gamla tingshuset uppe vid lasarettet som alternativ. I går kväll tillfrågades de närboende om vad de skulle tycka om ungdomsverksamhet i grannskapet.

- För oss är det en enorm skillnad rent ekonomiskt, förklarar Jocke Wredelius, verksamhetsutvecklare för ungdomscentret.

- Här finns redan hiss, ventilation och ljuddämpade rum, fortsätter han, vilket saknas i Lantmäteriet på Trotzgatan.

Kommunen har en begränsad budget och anslagen för ungdomscentret är satta till 1,5 miljoner.

Jocke Wredelius berättar om verksamheten som riktar sig till åldersgruppen 16-25. Den ska innefatta alla typer av skapande verksamhet, men även replokaler, kafé och konsertverksamhet. Han trycker på behovet av en positiv verksamhet för ungdomar.

De fjorton grannar som kom till gårdagens möte förstår behovet av ungdomsverksamhet men ser bara negativa konsekvenser av att den skulle finnas just här.

- De flesta här i området är seniorer och pensionärer och vi har en helt annan ljudkänslighet än ungdomar. Ungdomar är högljudda och det här förslaget känns nästan som en provokation - vi bygger in motsättningar, tycker Ingegerd Öqvist.

Hennes grannar stämmer in och för fram en rad andra argument som ifrågasätter valet av område. De har erfarenheter av skrikande ungdomar som passerar till och från Kullen, samt av högljudda militärer.

- Ungdomar dras till ungdomar och även om ni inte tillåter fylla i era lokaler kommer ni att få en hel svans av fulla ungdomar som inte kommer in, menar Åke Roos som undrar vad det skulle få för konsekvenser för de boende i området.

Diskussionen under mötet förs på två plan. Jocke Wredelius talar om ungdomarnas engagemang, de som bor i området om de problem verksamheten kan dra till sig.

- Vi vill ha lugn och ro här och var ska de parkera sina bilar?

Lovisa Tang är en av de ungdomar som är involverad i ungdomscentret. Hon förstår oron men önskar samtidigt större lyhördhet för hur verksamheten faktiskt kommer att se ut.

- Om vi får vara här kommer de att bli förvånade, det skulle vara skönt att få en chans att visa hur det kan se ut.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons