Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt system ska ge SSU upprättelse

Annons

– Efter den här våren är det viktigt att tvätta bort det dåliga ryktet. Det finns så mycket engagemang och kunskap som det är synd att kasta bort på sådant här, säger Viktor Zackrisson, som är Dalarnas delegationsledare vid kongressen.

Trixandet med medlemsavgifter har legat som ett mörkt moln över det socialdemokratiska ungdomsförbundet.
– Vi driver frågan om att indrivningen av medlemsavgifter måste centraliseras. I dag ska SSU-kommuner och distrikt sköta detta. Det är inte så lätt för SSU-kommuner som kanske bara har några intresserade 13-åringar att driva in medlemsavgifter och hålla reda på bokföringen. Det är rimligt att detta ligger på förbundet. Då blir det naturligtvis också lättare att rensa i medlemsregistren. I dag kan det finnas tre olika listor i kommun, distrikt och hos förbundet, säger Zackrisson.

En stor fråga så här i inledningen av SSU-kongressen är önskan att få slut på maktkamper och strider mellan höger- och vänsterfalanger i förbundet. Valberedningen har därför föreslagit Anna Sjödin, som anses komma från högerfalangen, till ny ordförande, och Mattias Vepsä från ”vänsterfalangen” till förbundssekreterare.

– Vi från Dalarna har ställt oss bakom båda förslagen. Jag tycker att båda är väldigt bra personer och personligen tycker inte jag det spelar någon roll från vilken falang de kommer. Jag hoppas att det kan bli mindre konflikter i fortsättningen. Skilda åsikter kommer alltid att finnas hos politiskt engagerade. Det hör till och det vore tråkigt om alla tyckte lika. Men det måste ligga på en rimlig nivå.

Zackrisson ingår under kongressen i miljöutskottet, och kommer där att driva frågan om att det ska vara lättare att utnyttja nödvärnsrätten när det gäller attack från rovdjur på boskap.
– Ingen ska behöva visa upp en riven hund innan man har rätt att skjuta en varg. Man borde få skjuta innan hunden skadas, för att ta ett exempel.

– Vi kommer också att driva glesbygdsfrågor. Det handlar om allt från bättre kollektivtrafik till att säkra servicen på glesbygd vad gäller exempelvis post- och bankkontor. Vi ska också jobba för att folkbildningen, vid sidan av universiteten och högskolorna, ska få en mer framskjuten roll i dagens politik.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons