Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt system försämrar för psykpatienter

Annons

Helena Pilava, biträdande socialchef i Säter sedan några månader, har gjort en utredning om Säters kommuns omsorg om människor med psykiska funktionshinder.

Hon har varit ensam utredare. Denna utredning sändes på remiss till de enheter och verksamheter som arbetar för denna grupp av människor. Remissvaren ska vara inne hos kommunen den 10 augusti. Utredningen gick mycket fort. Remissen har funnits att bita i under hela juli och litet till.

Alltså under vår semester-månad. Jag hoppas att alla berörda har haft tid och möjlighet att besvara denna remiss.

I första delen av utredningen nämner Pilava att orsaken till utredningen är de tragiska händelser som skett senaste tiden. Jag antar att hon menar de vidriga morden runtom i Sverige som kommit till allas kännedom.

Pilava, såsom representant för kommunen, liksom landstings- och regeringsrepresentanter, har dock länge känt till nedrustningen av vård för psykiskt funktionshindrade.

Detta har drabbat alla kommuner och landsting.

Det märkliga är att man trots sambandet mellan tragiska händelser och bristande omsorger framhärdar i att vilja rationalisera bort insatser och minska kostnader.

Pilava har på förslag att genomföra Smith-systemet inom Säters boendestöd. Boendestödet i Säter har verkligen fungerat jämförelsevis bra.

Verksamheten där har som syfte att stödja människor med psykiskt funktionshinder, så att de ska klara att ha ett eget boende och leva så bra som möjligt vilket sker helt i linje med socialtjänstlagen. Det är många i Säter mycket glada för och nöjda med.

I sin utredning har Pilava noterat att Boendestödet inte räcker till för de brukare som de anlitas av. Trots det vill hon införa Smith-systemet som innebär en totalkontroll av vad personal gör hos brukaren och hur länge personal hjälpt brukaren.

Dessutom har Pilava på förslag att kostnadsbelägga Boendestödets tjänster. Jag antar att Pilava menar att man eventuellt kan effektivisera insatserna och dra slutsatser av åtgärdenas följder, liksom klart och redigt bevisa för både brukare och chefer de faktiska insatserna.

I egenskap av brukare med ständigt latent ångest är jag övertygad om att detta Smith-system i form av en liten digital stämpelautomat med koder inte skulle förbättra brukarens hälsa.

Det närmaste en frisk person kan komma den djupa sorg som en depression innebär, är vid en nära anhörigs dödsfall. Tänk er att i en situation av svår chock bli tröstad av en person som har tidtagare och tar betalt. Brukare blir inte friskare av sådant.

Jag har talat med Marianne Källberg, Boendestödet Hedemora, som fasar för att införa denna metod liksom Lars-Erik Ekhagen, ansvarig för psykenheten i Hedemora.

RSMH Hoppet i Säter har länge påtalat behovet av jour-verksamhet i Säter, vilket ska finnas enligt SOL och som funnits, men ekonomiserats bort. Boendestödet har i sin målsättning att tillhandahålla psykjour med tillfälligt boende. Pilava föreslår en form av jour, som inte alls är tillfredsställande för en person med akut psykisk störning.

Som ytterligare pålaga ska Boendestödets insatser biståndsprövas, föreslår Pilava, vilket gör att man nästan tuggar fradga.

Psykiskt funktionshindrade har ofta den situationen att de aldrig arbetat i vanlig mening.

Man kan jämföra dem med fattigpensionärer, ekonomiskt sett, trots att de är mellan 18 och 100 år. Alla har en normal intelligens, med full insikt om sig själva och omvärlden. Somliga har akademiska examina. Är det rimligt att dessa personer ska bli fjättrade vid sin bostad av ekonomiska skäl, därför att Sverige, Säter, Europa inte har råd att låta en stödperson ge dem hjälp, uppmuntran, självförtroende och eventuell livslust. Detta är skamligt.

Vet hut för sådana förslag!

Iréne Reenberg i egen låg person

Mer läsning

Annons