Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt svek mot Gränges

Annons

- Det handlar inte om några rekryteringsproblem, som den officiella förklaringen lyder, säger Persson.

- Utan att vi ens behövt lyfta ett finger så är tre nya medlemmar på väg in i kåren.

Efter genomgångna tester så har dom den här veckan börjat sin utbildning.

Pudelns kärna, som Olle ser det, är ekonomin.

Vad Olle, själv politiker, efterlyser är en rättvis beskrivning av ett ärende som efter gruvdöden i slutet av 90-talet känns och uppfattas som ett nytt svek mot invånarna.

När gruvan tömdes på människor var det Thage G Peterson som aldrig levde upp till sitt löfte. Nu är det kommunen som håller i bilan.

I kommunens riksanalys från 1994 står bland annat att "utvecklingen kräver att samhällets räddningstjänst och arbetet med att förebygga olyckor blir effektivare och att samarbete sker i ökad omfattning inom och mellan kommuner".

Det senare har man för länge sedan levt upp till. Ludvika och Ljusnarsbergs kommuner träffade under 1987 ett civilrättsligt avtal om samarbete inom räddningstjänsten, och som året därpå kom att gälla fullt ut.

Samarbetet innebär att Ludvika svarar för räddningstjänsten och de förebyggande åtgärderna mot brand även i Ljusnarsbergs kommun.

Enligt senaste riskinventering/riskanalys står bland annat att läsa:

"Beträffande antalet utryckningar till skadehändelser i kommunen kan en ökning konstateras under den senaste 15-års perioden. Skadehändelserna tenderar också att bli mer komplicerade och komplexa".

För räddningsstyrkorna i anslutning till tätorterna Ludvika, Kopparberg och Grängesberg har insatstiden 10 minuter gällt för att påbörja livräddande insats med rökdykning mot bland annat bostadsbebebyggelse, större vårdanläggningar, hotell eller anläggning med personalkrävande utrymning till exempel rörelsehindrade, dementa eller inlåsta patienter.

Att Grängesberg, som uppfyller de flesta av dessa kriterier, ska tvingas strypa sin insatsstyrka på fyra plus en man till två plus en man känns, som Olle upplever det, både orättvist och orätt.

- Vari ligger skillnaden?

Olle blir svaret skyldigt.

I stället för tio minuter får Grängesberg nu en insatstid på 20 minuter när det gäller insats med rökdykare och frågan som osökt dyker upp är om politikerna, som i morgon ska besluta i ärendet, verkligen är medvetna om vad de under punkten 8 på dagordningen "Revidering av räddningstjänst" säger ja till?

För pensionärerna på Granliden, för att ta ett exempel, kan det handla om liv eller död.

Vad beträffar brandstationen, där ett nybygge diskuterats till och från, så kan Olle mycket väl tänka sig att bli kvar på nuvarande plats.

Den nye ägaren av fastigheten, Lars-Erik "Skrotis" Andersson, har nämligen redan påbörjat en upprustning. Den trasiga asfalten på gården är lagad och portar målade etcetera. Trivseln och rusthållet, som fanns när Grängesbergsbolaget svarade för ruljangsen, tycks vara på väg tillbaka.

KG KARLQVIST

Mer läsning

Annons