Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt svar om skatter

Annons

Faluriksdagsmannen har vid två tillfällen frågat finansministern om han avser att vidta åtgärder för att uppfylla de skattelöften, muntliga och skriftliga, som skattemyndigheterna gett markägarna i Björbo och andra omarronderingsområden.

- Markägarna i Björbo är besvikna och anser att statens förlängda arm, skattemyndigheten, fört dem bakom ljuset, hävdar Gunnarsson.

Han påpekar att det är löftena om en skattesats på nio procent som fått en del av markägarna att bestämma sig för att i samband med förrättningen avyttra eller minska sina innehav, vilket ansetts underlätta möjligheterna att i en ny skiftesplan skapa ändamålsenliga fastigheter.

Men under förrättningen har markägarna fått besked om att skatten höjts till först 13,5 och därefter till 27 procent.

I sitt svar till Gunnarsson säger Bosse Ringholm att några lagändringar inte är aktuella.

Men han säger också att bakgrunden till de olika beskeden om skattesats vid kapitalvinstbeskattning vid omarronderingar "antagligen är att det på grund av ägosplittringen i Dalarna varit svårt att få fram de rätta uppgifterna för att beräkna fastigheternas omkostnadsbelopp".

- För att komma till rätta med detta har skattemyndigheterna använt sig av ett slags schablonregler där omkostnadsbeloppet beräknats som en viss del av köpeskillingen. Naturligtvis ska myndigheterna göra vad de kan för att beräkna omkostnadsbeloppen korrekt. Hur beräkningen ska gå till är i första hand en tillämpningsfråga för skattemyndigheterna och i sista hand kan frågan komma att prövas av förvaltningsdomstolarna, säger finansministern i sitt svar.

Rolf Gunnarsson säger i en kommentar att han ser Ringholms svar som en seger för dem som drabbats vid omarronderingarna.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons