Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stort HVDC-projekt

Annons

Projektet kallas Northern Lights och gäller en 2 000 megawattslänk från Fort McMurray i Alberta i Kanada till nordvästra USA.

Bakom projektet står företagen TransCanada och Altalink.

I Alberta byggs genereringskapaciteten för närvarande ut ganska kraftigt, 5 000 nya megawatt ska finnas tillgängligt 2010 varav minst 2 000 megawatt ska exporteras.

Northern Lightsprojektet syftar till att föra över el från de 3 000 megawatt stora kraftverk som ska byggas i Fort McMurray och de kraftverk som planeras i Cold Lake.

Kraftlänken blir mellan 1 500 och 1 800 kilometer lång.

HVDC-länken är kostnadsberäknad till mellan 1,6 och 1,9 miljarder kanadadollar, 8,9 till 10,6 miljarder kronor beroende på bland annat sträckningen och om det ska bli ett multiterminalsystem. TransCanada bedömer att förstudier och tillstånd ska vara klara fram till 2004 och att HVDC-länken byggs under åren 2004 - 2007.

Skulle Ludvika bli framgångsrika och vinna upphandlingen så handlar det om i storleksordningen 3 000 manårs arbete och en order på i storleksordningen 2,5 miljarder kronor.

Men den kan bli större om det blir fler än två strömriktarstationer.

Alternativt finns planer på ett flerterminalsystem med strömriktarstationer i Edmonton, Calgary eller Montana alternativt Spokane.

Det beräknas att varje tillkommande HVDC-terminal kommer att kosta 1,2 miljarder kronor.

Ytterligare alternativ studeras där 2 000 megawatt ska överföras i en HVDC-linje och därtill 1 000 megawatt via uppgraderingar i befintliga växelströmslinjer mellan Alberta och USA.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons