Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stort budgetunderskott

Annons

Vi är väl för snälla och timida.

Det säger förvaltningschefen Nils Nyström efter att budgetuppföljningen för augusti visar att vård- och omsorgsnämnden ånyo spår ett stort budgetunderskott trots att äldreomsorgen är ett prioriterat område i kommunen sedan flera år.

- Fullmäktige har prioriterat oss men det räcker ändå inte. Vi är fortfarande underbudgeterade, säger förvaltningschefen som räknar med att årets underskott blir sju miljoner, något högre än i fjol.

Nils Nyström konstaterar att skolan som också är prioriterad har det bättre ställt.

- Det finns något som kallas strukturkostnadsindex och det visar att äldreomsorgen i Ludvika ligger strax över 90 och att gymnasiet och skolan ligger strax över 100, säger Nyström, och konstaterar att verksamheten alltså är billigare än riksgenomsnittets.

Han tror inte att det faktum att 97 procent av förvaltningens anställda är kvinnor spelar in:

- 80 procent av verksamheten är lönekostnader. Det kan inte vara orsaken, kvinnorna är ju lågavlönade, säger Nyström.

Men då hans anställda är relativt sett underbetalda och ambitionen är att höja lönen för de lågavlönade så att vårdjobben blir attraktiva så kostar det.

- Varje procents löneökning kostar 2,5 miljoner och ska vi ge 3-4 procent så kostar det på.

Nyström hävdar att verksamheten är mycket effektiv och om man inte får en budgetanpassning till de verkliga behoven så återstår bara att försämra verksamheten inom äldreomsorgen.

För att nå budgetbalans så bedömer nämnden att man behöver en förstärkning på 12 miljoner utöver den nettoram man tilldelats på 320 miljoner kronor.

Förvaltningen har nu fått nämndens eniga uppdrag att framföra detta till kommunstyrelsens budgetberedning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons