Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt storbråk i Risänget

Annons

I åratal har samfällighetsföreningen och Eriksson bråkat. Upprinnelsen ligger 40, 50 år tillbaka i tiden då 28 tomter styckades av från en fastighet. Dessa fick genom avtal en gemensamhetsanläggning på samfälld mark. Men planen för området genomfördes aldrig och det öppnade vägen för alla bråk i området.

På gemensamhetsanläggningen fanns ett härbre som skulle rivas men fastighetsägarna gick med på att stamfastighetsägaren fick ha kvar det plus en bit mark runt det. Någon avstyckning gjordes dock aldrig.

Sedan köpte Karl-Erik Eriksson stamfastigheten och ville ha tomtmark ända ner till stranden nedanför härbret. Det gick vare sig myndigheterna eller fastighetsägarna med på och bråket trappades upp. Det hamnade i fastighetsdomstolen ett par vändor samtidigt som anmälningar och stämningar om olika saker haglade över samfällighetsföreningen och enskilda medlemmar från Erikssons sida.

I höstas trodde alla att man hittat en lösning och att allt nu skulle bli lugnt i Risänget. Enligt den förlikning föreningen och Eriksson godkände skulle härbret få stå kvar samtidigt som det styckades av en tomt runt det.

Föreningen skulle sedan köpa den omtvistade marken runt tomten av Eriksson för 58 000 kronor. Föreningen hade redan viss rätt till marken genom olika servitut men trodde att det skulle bli lugnt om man köpte den.

I gengäld skulle Eriksson dra tillbaka stämningar och anmälningar mot föreningen. Men affären enligt förlikningsavtalet har inte hunnit genomföras förrän det är dags igen för nya bråk.

Denna gång gäller det att Eriksson har begärt förhandsbesked för bygglov för att flytta på härbret och där bygga sig ett 80 kvadratmeter stort fritidshus med garage, carport och förråd. Även denna gång vill han ha strandskyddsdispens.

Samfällighetsföreningen är livrädd för att få Eriksson så nära inpå utrymmen den disponerar för rekreation, sammankomster och bad. Sådana aktiviteter är inte ljudlösa. Får Eriksson bygga leder det bara till nya bråk och klagomål från hans sida befarar föreningen. 25 av av de 28 medlemmarna har därför skrivit protestbrev till byggnadsnämnden.

Även antikvarie Olle Lind på länsstyrelsen ogillar Erikssons planer.

Hans bygge hamnar mitt i ett fornlämningsområde och därför är inte länsstyrelsen beredd att lämna tillstånd skriver Lind i ett yttrande.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons