Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt ridhus brådskar

Annons

Det står klart i fritidsförvaltningens nya utredning - Gemensam ridanläggning.

Förra våren blev fukt- och mögelproblemen i Främby ridhus ohållbara. Både folk och fä mådde dåligt av den ohälsosamma inomhusmiljön.

Akutåtgärder fick sättas in och det nya ventilationssystemet har gjort luften bättre. Problemet är bara att fukten och de skadliga ämnena som finns i luften nu trycks ut i stallväggarna och förstör byggnaden.

Det är därför bråttom att fatta beslut om var en ny ridanläggning ska anläggas.

Under ett par månader har fritidsförvaltningen tillsammans med Falu ridklubb, Aspeboda ridklubb, Svedens ponnyklubb, Falu ryttarsällskap och Odinn's islandshästförening kartlagt behoven och undersökt vilka platser som kan vara aktuella för en ny ridanläggning.

Det man har kommit fram till är bland annat att:

à Ridklubbarna har redan i dag en stor brist på lediga tränings- tider både i ridhus och på utomhusbanor.

à Svedens ponnyklubb behöver 15 nya stallplatser och ett större ridhus.

Utredarna föreslår att en ny ridanläggning bör ha 50 stallplatser, två ridhus med utrymmen för personal, kafé och toaletter. Utomhus behövs förutom hagar också ridutrymmen i form av två paddockar, en hoppbana, en ovalbana och en rakbana.

Stallet fyller för många småtjejer samma funktion som en fritidsgård, och det är därför önskvärt att anläggningen ligger på cykelavstånd så att de enkelt kan ta sig dit utan föräldrarnas medverkan på säkra gång- och cykelvägar, skriver utredarna.

Också ur miljösynpunkt anser de att det är viktigt att kunna undvika skjutsning, och en fungerande kollektivtrafik till anläggningen är därför eftersträvansvärd. Dessutom är det önskvärt om det finns goda möjligheter till trivsamma terrängritter i omgivningen.

Var finns då dessa områden?

Både det befintliga området i Främby och Sveden anses som tänkvärda alternativ. Men också helt nya områden som Stångtjärn, Ragvaldsberg i närheten av Kniva, Lönnemossa i närheten av Hosjö och Gassarvet fem kilometer utanför Stennäset har plockats fram som intressanta platser att utreda vidare.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons