Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekord på Mellstadraget

Annons

Under såväl fredags- som lördagskvällen var det trall- och dansvänlig musik som gällde i Mellsta. Och då framför allt framförd på dragspel.

Det spelades från scener, på dansbanor, i husvagnar och ute i buskarna. Precis som det ska vara när det svenska dragspelsfolket strålar samman på sina stämmor.

Redan tidigt på lördagseftermiddagen hade ett par tusen personer sökt sig till Mellsta för att lyssna på allehanda uppträdanden, bland annat Bröderna Lindqvist.

Men den riktigt genuina stämningen hittade man lite vid sidan av. Exempelvis hos dragspelsförsäljaren Börje Neva-Juoni som dock var lite missnöjd med återväxten bland dragspelarna.

- Tyvärr vill väldigt få unga spela dragspel och det märks tydligt på försäljningen. Jag efterlyser en bättre uppbackning från våra kommunala musikskolor som i dag knappt alls har dragspel i sitt utbud.

Att dragspel trots allt kan vara roligt för yngre var blott 10-åriga Marlen Björk, Borlänge, ett bevis på. Hon har spelat dragspel i två år och svängde utan att tveka till med en polka för åhörarna att lyssna på.

- Jag spelar piano och gitarr också, men dragspel är roligast, slog hon fast.

En bit därifrån stod den durstämda familjen Agstam/Henricson som samtliga ingår i durspelsgruppen Kulidur.

- Vi har blivit rekommenderade att besöka Mellstadraget och det ångrar vi inte. Här är verkligen jättetrevligt, menade Anne-Marie Henricson och Mikael Agstam.

Men den som trivdes allra bäst var ändå 14-åriga dottern Maria Agstam som visade sig vara en riktig hejare på durspel.

- Jag har spelat sen jag var sju år och rest på dragspelstämmor lika länge. Mellstadraget är vår tredje stämma i år, avslöjade hon innan hon och mamma och pappa klämde i med en durpolkett.

Mellstas campingvärd Lasse Engström var glad som en durspelare han också. Orsaken var inte minst att campingen noterat nytt incheckningsrekord i samband med Mellstadraget.

- 226 enheter har checkat in och det innebär minst ett tusental gäster som kommit enkom för Mellstadraget. Det är verkligen roligt att konstatera att det är ett arrangemang som växer sig större och större för varje år.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons