Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekord på ABB

Annons

Per Hauglands Kraftproduktdivision omfattar enheterna High Voltage Products, Transformers, Components, Assist i Ludvika, CEPA i Grängesberg samt kabelfabriken i Karlskrona, isolationsfabrikerna i Piteå och Figeholm, kylsystemen i Landskrona samt mellanspänningsdelen som ska flyttas från Arboga till Ludvika.

Den stora delen finns i Ludvika.

Kraftproduktdivisionen hade vid halvårsskiftet 2 618 anställda jämfört med 3 030 anställda vid årsskiftet.

NLT:s läsare har kunnat se att bolaget tagit en rad order. Orderingången ökade första halvåret till två miljarder kronor jämfört med 1,2 miljarder motsvarande tid år 2001. På helårsbasis i fjol tog divisionen order för 5,3 miljarder kronor vilket var nytt rekord.

I år väntas ett nytt rekord då HVP-delen passerar tvåmiljardersvallen och transformatorproduktionen går för fullt.

Per Haugland har också fått en särställning inom den krisdrabbade ABB-koncernen genom att dessutom vara vinstrik. Vinsten första halvåret var 139 miljoner jämfört med 69 miljoner motsvarande period i fjol.

Nettoomsättningen ökade med 162 procent till 2,6 miljarder kronor.

Krisåren då ABB drabbades av hård priskonkurrens från Siemens och Alstom inom flera områden gjorde att investeringarna drogs ned. Nu ökar de kraftigt, första halvan av 2001 investerades för 2,5 miljoner och första halvan i år med 46,7 miljoner kronor.

ABB Utilities AB:s som har HVDC-delen i Ludvika har ännu inte lämnat in sitt delårsbokslut till patent- och registreringsverket.

Detta väntas dock inte vara lika bra trots orderframgångarna på högspänd likström, vilket kan förklaras med att konkurrenterna Alstom och General Electric slagit ABB på stora kontrakt som avgjorts inom seriekompensering i Chile och USA.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons