Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt mot långtidsarbetslöshet

Annons

Smedjebackens kommun har avsatt 360 000 kronor till satsningen.

Det finns i dag en allt större grupp människor som varit arbetslösa i många år och som av olika skäl har svårt att få jobb.

Det kan handla om människor som har en sjukdom som gör att de inte kan ta vilket jobb som helst, samtidigt som de är för friska för att kunna vara sjukskrivna.

Det är inte ovanligt att de helt faller mellan stolarna och till sist hamnar hos socialtjänsten för att få sin försörjning. De är helt enkelt inte berättigade till varken sjukpenning eller A-kassa.

Denna grupp består ofta av människor som inte på många år haft ett jobb, men skulle gärna vilja klara sin försörjning på egen hand.

Staten har insett att denna utveckling kan inte fortsätta och nu avsatt pengar till att samordna de aktörer som finns på arbetsmarknaden.

För närvarande pågår arbete med att bilda en organisation i Ludvika och Smedjebackens kommuner för att kunna hjälpa cirka 60-100 personer med att komma tillbaka till arbetsmarknaden. För att finansiera projektet har Smedjebacken skjutit till 360 000 kronor och Ludvika kommun 640 000 kronor. Dessutom har landstinget satsat en miljon kronor och staten två miljoner kronor.

- På det här viset får vi sammantaget fyra miljoner kronor att arbeta med, säger Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken.

Tanken är att försäkringskassan, arbetsförmedlingen och socialförvaltningen gemensamt ska försöka hitta lämpliga lösningar för den grupp människor det handlar om.

- De pengar som avsatts ska inte användas till löner eller bidrag för de arbetslösa, de ska få sin försörjning via de medel som finns redan i dag.

- Pengarna ska användas för att bereda och få fram lämpliga arbetsplatser, poängterar Nilsson.

Han anser att det finns fler värden i ett projekt av den här typen, dels ska förhoppningsvis fler av dem komma tillbaka till arbetsmarknaden, dels ökar det dessa människor självkänsla.

- Jag tror mycket på det här projektet, säger Nilsson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons