Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt för rehabilitering nästa år

Annons

Försäkringskassan och kommunen har inte gjort mycket för att ta reda på orsakerna till de alarmerande höga sjukersättningstalen. Men kanske finns det hopp när samverkansprojektet Finsam sparkas igång nästa år.

- Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kommunerna och landstinget ska jobba ihop runt rehabilitering för att få tillbaka människor till arbetslivet, säger Pia Larshans- Bodare, på försäkringskassan i Hedemora.

Både Hedemora och Avesta kommun ingår i Finsamprojektet och de kommer att satsa 400 000 kronor vardera till att börja med. Arbetsförmedlingen och försäkringskassan pytsar in totalt 50 miljoner kronor till hela länet. En del avdessa pengar går till Hedemora- och Avestaområdet.

Projeketet startades i samband med att lagstiftningen för finansiell samverkan ändrades vid årsskiftet 2004 och tanken är att de fyra olika instanserna ska samverka finansiellt och praktiskt runt långtidsjukskrivnas och långtidsarbetslösas rehabilitering.

- Men många människor finns registrerade hos flera aktörer. De har kontakt med både arbetsförmedlingen, försäkringskassan och socialen. Därför är det bra att vi blir bättre på att samverka så att människor inte hamnar mellan stolarna, säger Jonas Carlgren (m), ordförande i omsorgsnämnden och socialförsäkringsnämnden.

De olika aktörerna i Finsam kommer inom kort att utse en styrgrupp som ska träffas med jämna mellanrum. Verksamheten ska startas under nästa år.

- Risken är ju att de som är långtidssjukskrivna hamnar mellan stolarna hos olika myndigheter. Det kan leda till förtidspensionering. Med det här projektet kan vi förhoppningsvis avhjälpa det, säger kommunalrådet Gun Drugge (c).

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons