Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt program för handikappade

Annons

Bättre förutsättningar för funktionshindrade att ta del av hela samhällslivet är kärnpunkten i det handikapp-politiska program som håller på att utarbetas i Malungs kommun.

- Vi hoppas att programmet ska kunna fastställas före årets slut i kommunfullmäktige, säger kommunala handikapprådets ordförande Ulf Mattsson som lett arbetet med att ta fram programmet.

Inte minst när det gäller nybyggen är det viktigt att tänka på hur man ska planera för att lokalerna ska bli handikappvänliga.

- Arkitekter tänker inte alltid i rätt banor, säger Kjell Algotsson, vid Handikappades samarbetsorganisation. Han fortsätter:

- De vill gärna sätta in trappsteg och avsatser för att det ska se bra ut och det händer till och med att ramperna för rullstolar placeras vid varuintaget på baksidan av huset. Hur roligt är det för de rörelsehindrade?

För de funktionshindrade är det viktigt att väcka så liten uppmärksamhet som möjligt.

- Det är svårt att ta sig in i en del affärer här i Malung. Visst kan man knacka på fönstret och få hjälp att komma in. Alla är hjälpsamma. Men om man inte hittat något att handla så känner man sig mest till besvär och man vill inte bli uppmärksammad som ett särfall, säger Gerd Andersson som är rörelsehindrad.

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutat att kommunen ska ha det handikappolitiska programmet. En särskild arbetsgrupp har utifrån FN:s standardregler arbetat vidare och gjort ett lokalt anpassat program för Malungs kommun. Som litet av en förebild har man haft en plan från Gotland, som har ett bra program i handikappfrågor.

Personer med funktionsnedsättning har genomgående sämre levnadsvillkor än andra. Syftet med planen är att de ska ges lika möjligheter och försäkras full delaktighet i samhällslivet. Ofta kan omgivningens brist på kunskap, rädsla och fördomar bidra till att människor med funktionsnedsättning isoleras och på så sätt hindras i sin utveckling Handikappfrågor ska behandlas som en naturlig del av all planering inom kommunen, fastslås i programmet.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons