Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt om folk

Annons

DISPUTATION. Mattias Bruér, Vansbro, disputerade den 3 maj vid samhällvetenskapliga fakulteten, nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. Hans avhandling är titulerad, "Empirical studies in demography and macroeconomics", och handlar omatt befolkningen blir allt äldre, inte bara i Sverige, utan i hela västvärlden. Förändringen i befolkningsstrukturens sammansättning får stora effekter på ekonomin. En av orsakerna till detta är att en äldre befolkning uppvisar ett annat konsumtionsmönster än en relativt yngre befolkning. Via denna mekanism påverkas centrala variabler som exempelvis tillväxt, inflation och växelkurser. . Ett av de centrala momenten i avhandlingen visar att de två sistnämnda variablerna - inflation och växelkurs - påverkas av åldersstrukturen.

Av speciellt intresse för svenskt vidkommande är att åldersstrukturen ger mycket goda inflationsprognoser på ett till fem års sikt. Eftersom Sverige har ett inflationsmål och inflationen till stor del styrs av förväntningarna om den framtida inflationen, är inflationens bestämningsfaktorer centrala i åldersstrukturen.

Mattias Bruér hävdade i sin avhandling att den av dessa bestämningsfaktorer just är åldersstrukturen.

Opponent på avhandlingen var professor David Canning, Department of population and international health vid Harvard university, USA.

Mer läsning

Annons