Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt om

Annons

Carina Henriksson, Ludvika, försvarar fredag den 29 oktober sin avhandling "Living Away from Blessings" vid Växjö universitet.

Den handlar om orsakerna till att misslyckas i skolan, men ur elevernas perspektiv. Hon skriver att vuxenvärlden enligt traditionen har tolkningsföreträde till varför elever hoppar av, får låga betyg eller misslyckas med skolan på andra sätt.

I sitt arbete erbjuder hon en alternativ förståelse av problemet; misslyckanden som upplevelse i klassrummet ur elevernas perspektiv. Carina Henriksson har samtalat med tidigare elever och kommit fram till att skolmisslyckanden är ett komplext fenomen som handlar om mycket annat än betyg och skolavbrott.

Avhandlingen visar hur viktigt det är att politiker och skolledare skapar möjligheter för lärare att tillsammans kunna reflektera över vad som sker i det som synes ske i klassrummet.

Carina Henriksson är uppvuxen i Ludvika och har arbetat som gymnasielärare i engelska och svenska i Uppsala, Stockholm och Karlskrona. För närvarande arbetar hon vid Institutionen för pedagogik vid Växjö universitet.

Mer läsning

Annons