Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt och stolt

Annons

- Det är ett stolt Tjeckien som nu blir medlem i EU, ett Tjeckien som går in med inställningen: Vi har något att bidra med i EU. Det handlar om den humanistiska tradition som Tjeckien har.

Buchar påminner om det som kallas den leende revolutionen 1989.

- När Tjeckien frigjorde sig från Sovjet gjorde man det utan att ett enda människoliv gick till spillo.

Vilka fördelar ser du för Tjeckien med att bli medlem i EU?

- Tjeckerna har välutbildat folk och en bra industri. Med det utgångsläget tror jag att det kommer att gå bra för Tjeckien i EU. Känslan att kunna röra sig fritt i EU tror jag uppfattas som en stor fördel för de som upplevt järnridån. Prag har visserligen redan mycket turism, men jag tror att turismen kommer att öka ännu mer nu.

Nackdelar?

- Det har varit lite oro hur medlemsskapet ska påverka valutan och att varor ska bli dyrare. Man är också lite oroliga för att utländska företag ska köpa upp Tjeckiska företag.

Jan Buchar tycker att det är bra att Sverige inte införde några speciella övergångsregler för de nya medlemmarna.

- Ja, det ska vara samma regler i hela EU. Jag tror att man överdrivit faran att massor av folk skulle komma hit och utnyttja våra välfärdssystem. Människor är vanedjur, och jag tror inte att så många är beredda att flytta hit. Det har också olika studier visat.

Jan Buchars far kom till Sverige efter kriget.

- Min mamma arbetade på svenska ambassaden i Prag efter kriget. Det var så de träffades.

När Jan växte upp blev det en hel del spännande resor till släkten i Tjeckoslovakien.

- Det var väldigt utvecklande och spännande. Att ta sig dit då var ett helt företag, med massor av kontroller. Men när man väl kom till Tjeckoslovakien var det inte sådan jätteskillnad. Visst var det mycket som var slitet.

Så sent som i höstas var Jan i Tjeckien och hälsade på sin farbror och två kusiner.

Vad ska man inte missa när man besöker Tjeckien?

- Prag är en fantastisk stad i Europas hjärta. En stad med otrolig byggnadskultur, ett stort uteliv och en väldigt god mat. Sedan är det naturligtvis ölen. Tjeckien är ju känd för sin pilsnerkultur.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons