Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt nätverk mot främlingsfientlighet

Annons

I maj 2003 bildades Nätverket för ett demokratiskt Bergslagen fritt från främlingsfientliga krafter. Det omfattar representanter för myndigheter och frivilligorganisationer i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Arbetet - dels en kunskapsdel som består i utbildning av exempelvis personal inom skola och fritidssektor, dels en organisationsdel som består i skapandet av ett nätverk mellan goda krafter - ska bedrivas både centralt och lokalt, varför det sedan dess bildats nätverksgrupper på både läns- och kommunnivå.

I Dalarna, som är sist ut av länen, bildades länsnätverket vid ett möte i Gagnef. Ett 40-tal representanter för landsting, kommuner, andra myndigheter, fack och organisationer deltog i mötet. Anmärkningsvärt är att åtta kommuner saknade representation.

Greger Wahlgren från Brottsförebyggande centrum i Värmland in formerade om historik och nuläge när det gäller främlingsfientliga organisationer. Linnea Hedkvist, folkhälsostrateg, berättade om nätverket i Örebro län. Deltagarna fick också en redovisning av situationen i Dalarna.

- Det är viktigt att vara vaksam och medveten. De rasistiska grupperna jobbar ofta via internet, förklarade Greger Wahlgren.

Mötet beslutade att bilda ett länsnätverk och tillsattes en arbetsgrupp med representanter från kommunerna Gagnef, Borlänge, Leksand och Orsa samt en LO-representant.

- Informationen i skolorna är mycket viktig. Det gäller för oss vuxna att jobba med ungdomarnas attityder och värderingar, samtidigt som vi arbetar för att stärka ungdomarnas självförtroende. Det är nämligen ofta vilsna och osäkra ungdomar som de främlingsfientliga krafterna försöker påverka, berättar Karin Westerlund, Brottsförebyggande rådet i Gagnef.

- Dessutom är det viktigt att ge föräldrar stöd och råd, tillägger Carin Palmcrantz.

Under mötet listades myndigheter, institutioner och sammanslutningar som kan ingå i länsnätverket. Listan kom att omfatta kommunerna, i synnerhet skolorna och socialtjänsten samt de lokala brottsförebyggande råden, landstinget genom demokratiutskottet, polisen, SOS Alarm, kyrkorna, både svenska kyrkan och andra församlingar, exempelvis muslimska, fackliga organisationer, partier, ungdomsförbund, idrottsrörelsen, arbetsförmedlingarna och länsarbetsnämnden, högskolan, folkhögskolorna, studieförbunden, Forum för levande historia, Rotary, Lions, Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen, FN-distrikt och föreningar, - inte minst föräldraföreningar och invandrarorganisationer.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons