Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt nätverk lyfter skoldatan

Annons

I dag är Rättviksskolan, Nyheds- och Dal-Jerksskolan datorer uppkopplade mot en central databas i kommunhusets källare. På så sätt behövs inga datorer med enskilda hårddiskar vid skolorna. I stället kopplas skolans datorerna upp mot databasen, via en liten box - en så kallad tunn klient.

Systemet innebär att gamla skoldatorer får en längre livslängd - och att magasinerade datorer kan återanvändas. Det nya systemet betyder att datorerna inte behöver bytas ut efter tre år, som brukligt är. I stället uppgraderas databasen, när behovet finns.

Projektet, med allt som ingår, kostar kommunen 1,6 miljoner under en treårsperiod. Med det gamla systemet hade enbart utbyte av datorer kostat 1,3 miljoner under samma tidsperiod. Gratisprogram som StarOffice från Sun Microsystem och Linux har också sänkt licenskostnaderna för kommunen.

Nätet övervakas från en enda enhet, vilket betyder att driftstörningarna blir minimala. Tidigare kunde det ta lång tid innan en krånglande dator lokaliserades och lagades. Nu kan fel lokaliseras och åtgärdas med en enda knapptryckning vid huvuddatorn i kommunhuset.

- Skoldatorerna används numera bara som "dumma" skärmar, som hämtar all information från databasen. All drift sköts från och i det stora datorrummet, vilket betyder en säkrare drift, säger Tommy.

Den största vinsten är kapaciteten, användarvänligheten och tillgängligheten.

- Datorerna kan äntligen användas som vi lärare har tänkt oss. Verksamheten får fungerande datorer. Man slipper exempelvis som lärare gå runt och se om datorer fungerar innan en lektion ska hållas, säger läraren och projektledaren Mats Furugård.

- Det finns också möjlighet för lärarna att koppla in sig hemifrån för att jobba, säger Tommy Rehnberg.

Alla grundskolor ska kopplas till systemet. I år inlemmas skolorna i Furudal, Vikarbyn och Boda. Nästa år är det dags för Ingels, Sätra och Söderås.

- Sedan tänker vi också på gymnasiet. Men där är vi ännu inte, säger Tommy Rehnberg.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons